arial" action="like" colorscheme="light">

Wednesday, March 5, 2014

Bodybuilders and Soy

အားကစားနယ္ပယ္တြင္ပဲပိစပ္ကိုစတင္ေနရာရေစခဲ့သူမွာ၊ 1936-ဘာလင္အိုလံပစ္၏သူရဲေကာင္း
ျဖစ္ေသာ Jesse Owens ပင္ျဖစ္သည္။ထိုအခ်ိန္မွစ၍အားကစားနယ္ပယ္အေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ပဲပိစပ္
ကိုလူသံုးမ်ားလာခဲ့သည္။ကနဦးကာယဗလေမာင္မ်ားသည္လည္းပဲပိစပ္ကိုသံုးစဲြခဲ့ႀကသည္။ကြ်န္ေတာ္
တို ့ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ယခုထက္တိုင္ေအာင္ပင္ပဲပိစပ္ကိုအာဟာရအျဖစ္လည္းေကာင္း၊အားကစားျဖည့္
စြက္စာပဲနို ့(soy milk)အျဖစ္လည္းေကာင္းအသံုးျပဳေနဆဲျဖစ္သည္။ယေန ့ေခတ္ကမၻာ့က်န္းမာေရး
နယ္ပယ္တြင္လည္းပဲပိစပ္ကိုကင္ဆာကာကြယ္ေစနိုင္ေသာအာဟာရအျဖစ္လည္းေကာင္း၊အျခား
ေသာက်န္းမာေရးအက်ိဳးျပဳအာဟာရအျဖစ္လည္းေကာင္းတြင္က်ယ္စြာသံုးလ်က္ရိွႀကေသာ္လည္း
ကမၻာ့ကာယဗလနယ္ပယ္မ်ားတြင္မူပဲပိစပ္ကိုအီစထရိုဂ်င္ႀကြေစသည္ဟုဆိုကာကာယဗလေမာင္မ်ား
ကလက္ေရွာင္လာႀကသည္။
ျဖည့္စြက္အာဟာရေဆးမ်ား၊နည္းပါးေသာကြ်န္ေတာ္တို ့နိုင္ငံတြင္ကာယဗလေလ့က်င့္သူ၊ေငြေႀကး
သိပ္မတတ္နိုင္သူအမ်ားစုကားပဲနို ့ကိုအားထားႀကရဆဲျဖစ္သည္။ပထမဦးစြာကြ်န္ေတာ္တင္ျပလို
သည္မွာကြ်န္ေတာ္သည္ကာယဗလေဆးမ်ားကိုေငြကုန္ေႀကးက်ခံျပီးသိပ္မသံုးသလို၊ပဲနို ့ကိုလည္း
စဲြစဲြျမဲျမဲမသံုးပါ။ထို ့ေႀကာင့္ဤေဆာင္းပါးပါကြ်န္ေတာ္တင္ျပမည့္ပဲပိစပ္ဆိုင္ရာသုေတသနတင္ျပခ်က္
မ်ားသည္အစြန္းႏွစ္ဖက္လြတ္ကာပုဂိၢဳလ္စဲြကင္းရွင္းကာအမ်ားအက်ိဳးအတြက္ျဖစ္ေႀကာင္းကိုအသိေပး
လိုပါသည္။
ပဲပိစပ္ႏွင့္ပါတ္သက္ေသာပရိုတိန္းပါ၀င္မွဳႏွဳန္း၊လည္းေကာင္း၏ဓါတ္သတိၱအေႀကာင္းကိုအျငင္းပြားေန
ႀကေသာေႀကာင့္ေသခ်ာအေျဖထုတ္ရန္အတြက္သုေတသီမ်ားက၊ရက္သတၱပါတ္ေပါင္း 160-ႀကာ
ေအာင္ေလ့လာခဲ့သည္။ထိုေလ့လာမွဳတြင္အမ်ိဳးသားမ်ားထက္ကိုယ္တြင္းဟိုမုန္းထြက္ရိွမွဳနည္းပါးေသာ
အမ်ိဳးသမီးမ်ားကိုပါ၀င္ေစခဲ့သည္။ထုိအမ်ိဳးသမီးမ်ားကိုအုပ္စုေလးစုခဲြကာ၊ပထမအုပ္စုကိုပဲပိစပ္ပရို
တိန္းကိုမွီ၀ဲေစကာေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ေစျပီး၊ဒုတိယအုပ္စုကိုအျခားေသာျဖည့္စြက္ေဆးမ်ားႏွင့္ေလ့
က်င့္ခန္းကိုျပဳလုပ္ေစျပီး၊တတိယအုပ္စုကိုပဲပိစပ္ပရိုတိန္းမီွ၀ဲေစကာ၊ေလ့က်င့္ခန္းလံုး၀မျပဳလုပ္ေစဘဲ
စတုတၳအုပ္စုကိုအျခားျဖည့္စြက္ေဆးမ်ားကိုမွီ၀ဲေစျပီးေလ့က်င့္ခန္းလံုး၀မျပဳလုပ္ေစပဲေလ့လာခဲ့သည္။
ထိုစမ္းသပ္ခ်က္တြင္ပါ၀င္ေသာသူမ်ားကိုပဲပိစပ္ပရိုတိန္းႏွစ္ဆယ့္ငါးဂရမ္(ႏွစ္ရာ့ငါးဆယ္ဂရမ္မဟုတ္ပါ။
ေသခ်ာဖတ္ပါ)ကိုေန ့စဥ္မွီ၀ဲေစျပီးပံုမွန္ကာယဗလေလ့က်င့္ခန္းမ်ားကိုျပဳလုပ္ေစသည္။ထူးျခားေသာရ
လာဒ္မ်ားအေနႏွင့္ကိုယ္တြင္းဇီ၀ျဖစ္စဥ္အထူးေကာင္းမြန္ျမန္ဆန္လာျပီး၊ပထမအုပ္စုသည္တစ္ေန ့ကို
158-ကယ္လိုရီကိုပိုမုိေလာင္ကြ်မ္းကာ၊ဒုတိယအုပ္စုသည္တစ္ေန ့ကို110-ကယ္လိုရီပိုမိုေလာင္ကြ်မ္း
၏။စတုတၳအုပ္စုသည္ကားကိုယ္တြင္းဇီ၀ျဖစ္စဥ္ေလးရာခိုင္ႏွဳန္းပင္ေႏွးေကြးသြားေႀကာင္းကိုေတြ ့ရ
သည့္အတြက္ပဲပိစပ္ႏွင့္ကာယဗလေလ့က်င့္ခန္းမ်ားကိုတဲြဖက္အသံုးျပဳျခင္းသည္ကိုကိုယ္တြင္းဇီ၀ျဖစ္
စဥ္ကိုတိုးတက္ျမန္ဆန္ေစနိုင္ေႀကာင္းကိုသိရိွရေလသည္။(၁)
ဒုတိယသုေတသနတစ္ခုကပဲပိစပ္ႏွင့္ whey protein အက်ိဳးရလာဒ္ကိုယွဥ္တဲြေလ့လာခဲ့သည္။သိပၸံ
ပညာရွင္မ်ားသည္ေကာလိပ္ေက်ာင္းသားအမ်ိဳးသားကာယဗလကစားသမားမ်ားကို၊အုပ္စုသံုးစုခဲြကာ
တစ္အုပ္စုစီတြင္ပါ၀င္သူမ်ားကိုတစ္ေန ့လ်င္ပဲပိစပ္ပရိုတိန္း 33-ဂရမ္သံုးေစကာ၊က်န္တစ္အုပ္စုကိုမူ
တစ္ေန ့လ်င္ whey protein 33-ဂရမ္ကိုသာမွီ၀ဲေစျပီးေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ေစကာ၊ေနာက္ဆံုးအုပ္စု
ကိုမူမည္သည့္ပရိုတိန္းကိုမွမသံုးေစဘဲေလ့က်င့္ခန္းခ်ည္းသာျပဳလုပ္ေစကာကိုးပါတ္ႀကာေအာင္ေလ့
လာခဲ့ျပီးေနာက္တြင္မူရလာဒ္မ်ားကား၊ပရိုတိန္းမွီ၀ဲေသာအုပ္စုႏွစ္ခုလံုးသည္ႀကြက္သားထုထည္တက္
လာေသာ္လည္း၊ပရိုတိန္းမမွီ၀ဲသည့္အုပ္စုကမူ၊သိပ္မထူးျခားေပ။ထူးျခားသည့္အခ်က္တစ္ခုမွာ၊ whey protein မီွ၀ဲသည့္အုပ္စုႏွင့္ေလ့က်င့္ခန္းခ်ည္းပဲျပဳလုပ္သည့္အုပ္စုႏွစ္ခုလံုးသည္၊ေလ့က်င့္ျပီးခ်ိန္တြင္
ဓါတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္း antioxidant ႏွင့္ပါတ္သက္ျပီးျပသနာအနည္းငယ္ရိွသည္ကိုေတြ ့ရ
ေသာ္လည္းပဲပိစပ္အုပ္စုကမူထိုေဘးမွလြတ္ကင္း၏။ထို ့ေႀကာင့္ပဲပိစပ္စားသံုးျခင္းႏွင့္ကာယဗလ
ေလ့က်င့္ခန္းမ်ားျပဳလုပ္ျခင္းကိုတဲြဖက္အသံုးျပဳပါကကိုယ္တြင္းရိွွ antioxidant မ်ားႏွင့္ဆက္စပ္ေန
ေသာေကာင္းက်ိဳးမ်ားရရိွနိုင္ေႀကာင္းကိုေလ့လာသိရိွရပါသည္။(၂)
ေနာက္ထပ္သုေတသနတစ္ခုကလည္း၊က်န္းမာသန္စြမ္းေသာအရြယ္ေရာက္သူမ်ားသည္ပဲနို ့ပရိုတိန္း
(ရိုးရိုးနို ့ပရိုတိန္းမဟုတ္ပါ)မွီ၀ဲျခင္းေႀကာင့္၊ကိုယ္တြင္းရိွ lipid ပမာဏကိုတိုးတက္ေစနိုင္ေႀကာင္းကို
တင္ျပထားေလသည္။(၃)

ထို ့အျပင္သုေတသနတစ္ခုကလည္း၊ကိုယ္တြင္းပရိုတိန္းစုေပါင္းျဖစ္တည္မွဳသည္ casein ပရိုတိန္း၊
နို ့ပရိုတိန္းႏွင့္ပဲပိစပ္ပရိုတိန္းတို ့တြင္ကဲြျပားမွဳမရိွေႀကာင္းကိုအေထာက္အထားႏွင့္တင္ျပခဲ့သည္။(၄)
ထို ့ေႀကာင့္ဤေဆာင္းပါးမွမိမိတို ့လိုသည္ကိုထုတ္ႏွဳတ္အသံုးျပဳကာအက်ိဳးခံစားနိုင္ႀကပါေစ။

1 Trevisan, M.C., et al. (2010). Influence of soy protein intake and weight training on
the resting energy expenditure of postmenopausal women. Rev Assoc Med Bras.
56(5):572-8.
2 Brown, E.C., et al. (2004). Soy versus whey protein bars: effects on exercise training
impact on lean body mass and antioxidant status. Nutr J. 3:22.
3 Wofford, M.R., et al. (2001). Effect of soy and milk protein supplementation on serum
lipid levels: a randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr. In press.
4 Luiking, Y.C., et al. (2011). Differential metabolic effects of casein and soy protein
meals on skeletal muscle in healthy volunteers. Clin Nutr. 30(1):65-72.


ကန္ ့သတ္မဲ့ ေအာင္ျမင္မွဳမ်ား ဆီသို ့အတူတူလွမ္းတက္ႀကပါစို ့---
Grow without Limits
နိုင္ဦး---၁၁၉                         
Email---intensemuscle@gmail.com     
Email---muscleprofessor@gmail.com     
Email---myanmarfitnesstrainer@gmail.com





No comments:

Post a Comment