သည္။ထို.အျပင္၄င္းတြင္ပါေသာအမိုင္နိုအက္စစ္သည္ၾကြက္သားမွ်င္မ်ားကိုျပင္ဆင္ရာတြင္အေထာက္အ
ကူျပဳေလသည္။ အဆီထုတ္ထားေသာ ႏြားနို.၁၆ေအာင္စတြင္ပါ၀င္သည္မ်ားမွာပရုိတင္း၁၆ဂ၇မ္
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ၂၃ဂရမ္ကယ္လိုရီ ၃၀၀ တို.ျဖစ္သည္။နို.ေနာက္တစ္မ်ိဴးျဖစ္ေသာဆိတ္နို.သည္ႏြား
နို.ထက္ median chain fatty acids ပိုမိုပါ၀င္သည္။ႏြားနို.တြင္ median chain fatty acids ၁၇%ပါေသာ္လည္းဆိတ္နို.တြင္၃၅%ပါ၀င္ေနေၾကာင္းေတြ.ရွိၾကပါသည္။ဗီဒမင္ေအပါ၀င္မွဳသည္လည္း
ဆိတ္ႏို.ကပိုမိုပါ၀င္သည္။အျခားေသာပရိုတင္းႏွင္. Calcium, Phosphorus, Potassium and Copperစသည္တို.သည္လည္းႏြားနို.ထက္ပိုပါ၀င္ေနေၾကာင္းစမ္းသပ္ေတြ.ရွိရပါသည္။ ႏြားနို.၏အက်ိဴး
သက္ေရာက္မွဳကိုရွင္းလင္းစြာသိရွိနိုင္ရန္အတြက္ American College of Sports Medicine
မွအသက္(၁၈မွ၂၅)ႏွစ္အတြင္းရွိျပီးအေလးျဖင္.ေလ.က်င္ခန္းမျပဳလုပ္ဘူးေသာလူငယ္(၂၀)ဦးအားေရႊးခ်ယ္
လိုက္ပါသည္။ထိုလူငယ္မ်ားကိုတစ္ပတ္ကို(၃)ၾကိမ္ႏွံဴးျဖင္.အုပ္စု(၂)စုခြဲကာ(၁၀)ပတ္ေလ.က်င္.ေစသည္။
တစ္အုပ္စုကိုေလ.က်င္.ခန္းလုပ္ျပီး ႏြားနို(၁၆)ေအာင္စ ေသာက္ေစသည္။က်န္အုပ္စုကိုႏြားနို.မပါဘဲအလား
တူကယ္လိုရီႏွင္.ပရုိတင္းမ်ားေပးထားပါသည္။(၁၀)ပတ္ၾကာျပီးေနာက္လူငယ္မ်ား၏တိုးတက္လာမွဳကိုေလ.
လာစမ္းစစ္ၾကည္.ရာႏွစ္အုပ္စုလံုးၾကံ.ခိုင္စြမ္းရည္ျမင္.တက္လာျပီးအဆီမ်ား(ကိုယ္အေလးခ်ိန္၏၁.၁%)
က်ေနသည္ကိုေတြ.ရေလသည္။ႏြားနို.ေသာက္ေသာအုပ္စုမွလူငယ္မ်ားမွာေတာ.က်န္အုပ္စုမွလူငယ္မ်ား
ထက္ၾကြက္သားထုထည္သိသိသာသာတိုးတက္ေနသည္ကိုတိုင္းတာေတြ.ရွိရေလသည္။ ထိုကဲ.သို.ပင္ဆိတ္နို.ေသာက္သံုးျခင္းႏွင္.ပက္သက္ျပီး Dr. Bernard Jensen သည္
ရုရွားလူမ်ိဴးမ်ားက်န္းမာၾကံ.ခိုင္ၾကျပီးအသက္ၾကီးလာေသာ္လည္းအလုပ္လုပ္နိုင္စြမ္းရည္မ်ားေကာင္းမြန္စြာ
လုပ္နိုင္သည္.အေၾကာင္းကို Goat Milk’s Magic စာအုပ္တြင္အက်ယ္တ၀င္.ေရးသားထားေလသည္။ ထိုကဲ.သို.ေသာေလ.လာေတြ.ရွိခ်က္မ်ားအရ.ႏြားနို.ႏွင္.ဆိတ္နို.အနက္မွၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာေသာက္သံုးနိုင္
ပါေၾကာင္းေရးသားေဖာ္ျပ အပ္ပါသည္။
Ref: Puglisi J et al. Med Sci Sports Exerc. abstract ACSM conference, 2002. #2789)
American College of Sports Medicine Report
Calcium and Milk: HARVARD SCHOOL OF PUBLIC HEALTH
ကာယဗလႏွင္.ကာယအလွေလ.လာလိုက္စားသူမ်ားကိုအစဥ္ေလးစားလွ်က္-
email---thihakyawsan@gmail.com
phone----၀၉-၅၂၄၀၁၄၅
http://www.facebook.com/thihakyawsan
No comments:
Post a Comment