arial" action="like" colorscheme="light">

Sunday, April 6, 2014

စားေသာက္သင္.ေသာအစာအာဟာရမ်ားႏွင္.ကယ္လိုရီတြက္ခ်က္ျခင္း

က်န္းမာေရးႏွင္.ကိုက္ညီေသာစားေသာက္သင္.သည္.အစာအာဟာရမ်ားမွာပဲအမ်ိဴးမ်ိဴး၊ေျမပဲ၊ေထာ
ပတ္ေျမပဲ၊ ႏွမ္းေစ.၊ဖရံုေစ.၊ ပဲႏို.၊ပဲပုပ္ေစ.၊ တိုဖူးျဖဴ၊တိုဖူး၀ါ၊ဆန္လံုးညိဳ၊ေပါင္မုန္.အမ်ိဴးမ်ိဴး၊ေကြကာအုပ္၊ ပရိုကိုလီ၊ ကညြတ္၊မုန္ညွင္းအမ်ိဴးမ်ိဴး၊အစိမ္းေရာင္ရွိေသာအရႊက္အမ်ိဴးမ်ိဴး၊စသည္တို.ျဖစ္သည္။
အသီးအရႊက္အခ်ိဴ.တြင္ပါ၀င္ေနသည္မ်ားကိုေဖာ္ျပရလွ်င္-
ပရုိကိုလီျပဳတ္ေကာ္ဖီခြက္တစ္၀က္တြင္-
ကယ္လိုရီ  ၂၁.၈
ပရုိတင္း   ၂.၃ဂရမ္
အဆီ  ၀.၃   ဂရမ္
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္  ၃.၉ ဂရမ္
အာလူးျပဳတ္ေကာ္ဖီခြက္တစ္၀က္တြင္-
ကယ္လိုရီ ၅၇
ပရုိတင္း ၁ ဂရမ္
အဆီ  မပါရွိပါ
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္  ၁၃ ဂရမ္စသည္တို.ပါ၀င္ပါသည္။
 က်န္းမာျပီးကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးေစေသာအသားႏွင္.အသီးအရႊက္မ်ားမွာ-
အမဲသား၊သိုးသား၊ဆိတ္သားၾကက္ရင္အုပ္၊ၾကက္ဆင္သား၊ တူနာငါး၊ ေဆာ္လမြန္ငါး၊နို.အမ်ိဴးမ်ိဴး၊ခ်ိစ္အမ်ိဴးမ်ိဴး၊အဆီနည္းဒိန္ခ်ဥ္၊ ဂ်ံဴႏွင္.ျပဳလုပ္ေသာစားစရာမ်ား၊ၾကက္ဥ၊ေျမပဲ၊ ဗာဒံေစ.၊သီဟိုေစ.စသည္တို.ျဖစ္ပါသည္။ ၄င္းတို.ထဲမွပါ၀င္ေနသည္.ကယ္လိုရီပမာဏအခ်ိဳ.ကိုေဖာ္ျပရလွ်င္ ၾကက္ဥ(၃)လံုးတြင္
ကယ္လိုရီ ၂၁၃
ပရိုတင္း ၁၈ ဂရမ္
အဆီ ၁၅ ဂရမ္
ကာေိုဟိုက္ဒရိတ္  ၁.၅ ဂရမ္
     ၾကက္ရင္အုပ္(၁၀၀)ဂရမ္ တြင္
ပရိုတင္း ၄၅ဂရမ္ပါ၀င္ျပီးတူနာငါး( ၁၈၅)ဂရမ္တြင္ ပရိုတင္း(၂၄)ဂရမ္ပါ၀င္သည္။
အမဲသား၄ေအာင္စ(၁၂၂)ဂရမ္တြင္
ကယ္လိုရီ(၁၅၀)
ပဂိုတင္း(၂၄)ဂရမ္
အဆီ(၆)ဂရမ္ ပ႔ါရွိေနသည္။ ေအာက္တြင္နမူနာကယ္လိုရီတြက္ခ်က္ထားေသာအစားအစာ(၄)မ်ိဴးကိုေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။

(၁)ပရိုကိုလီေပါင္းေကာ္ဖီခြက္(၂)ခြက္ (ကယ္လိုရီ ၈၀)
(၂)အမဲသားျပဳတ္ (၁၆)ေအာင္စ (ကယ္လိုရီ ၆၀၀)
(၃)ၾကက္ဥျပဳတ္(၆)လံုး ( ကယ္လိုရီ ၄၂၆)
(၄)အာလူးျပဳတ္(ေကာ္ဖီ(၂)ခြက္ (ကယ္လိုရီ ၂၄၈) ၾကက္ဥအကာႏွင္.အာလူး(၂)မ်ိဴးကိုေပါင္းျပီးလည္းစားသံုးနိုင္ပါသည္။

၄င္း(၄)မ်ိဴးစုစုေပါင္း(၁၃၈၆)ကယ္လိုရီ ေဖာ္ျပေသာအစားအစာမ်ားကို(၃)ၾကိမ္ေသာ္လည္းေကာင္းႏွစ္သက္
သလိုခြဲစားေသာက္ပါက ပရိုတင္းအားျဖင္. (၉.၂+၉၆+၃၆+၄)=၁၄၅.၂ ဂရမ္ ႔ပရိုတင္း ရရွိပါသည္။ကိုယ္အေလးခ်ိန္တစ္ေပါင္လွ်င္ ပရီုတင္းအနည္းဆံုးတစ္ဂရမ္ႏွံဴး စားေသာက္ရန္သင္.ေတာ္သည္ဟုေထာက္ခံေျပာဆိုၾကျပီးတစ္ေန.တြင္. (၇)ၾကိမ္ ခြဲျပီးစားေသာက္သင္.ပါသည္ဟုလည္းအာဟာရပညာရွင္မ်ားက ကာယဗလ၊ကာယအလွေလ.က်င္.သူမ်ားအတြက္ ညြန္းဆိုပါသည္။ထို.အတြက္ေၾကာင္.က်န္းမာေရးႏွင္.ညီညြတ္ျပီး ကယ္လိုရီႏွင္.ပရီုတင္းတြက္ခ်က္မွဳမ်ားအေၾကာင္းကို ကာယဗလ၊ကာယအလွေလ.က်င္.သူမ်ားအတြက္ ေဖာ္ျပေရးသားလိုက္ပါသည္။
REF:  USDA's nutrition fact panels
      Raw Meat and Poultry Products
By Liz Miller
ကာယဗလ၊ကာယအလွေလ.လာလိုက္စားသူမ်ားအားအစဥ္ေလးစားလွ်က္-
 စိုင္းသီဟေက်ာ္စန္း


email---thihakyawsan@gmail.com
phone----၀၉-၅၂၄၀၁၄၅
http://www.facebook.com/thihakyawsan




No comments:

Post a Comment