arial" action="like" colorscheme="light">

Tuesday, April 15, 2014

သင္အဆီမက်ရေသာအေႀကာင္းအရင္းမ်ား

အဆီခ်သူမ်ားသည္မည္မွ်ပင္ႀကိဳးစားေသာ္လည္းအဆီမက်ရသည့္အမွားမ်ားကိုတင္ျပေပး
လိုက္ပါသည္။

1---ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားမ်ားစားလြန္းျခင္း
ကြ်န္ေတာ္တို ့နိုင္ငံမွအဆီခ်သူအမ်ားစုသည္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကိုအဆီတက္ေစေသာ
အာဟာရအျဖစ္သိပ္မျမင္တတ္ႀကဘဲအဆီမ်ားကိုသာအထူးအာရံုစိုုက္တတ္ႀကသည္။မည္မွ်
ပင္ေကာင္းေသာကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ား(အနွံမ်ား၊အသီးမ်ား)ပင္ျဖစ္ေစကာမူုအတိုင္းအတာမသိအခ်ိန္မသိဘဲ
ထင္သလိုစားပါကကိုယ္တြင္းအင္ဆူလင္ထႀကြေစျပီးအဆီအျဖစ္သိုေလွာင္ေစ
နိုင္သည္ကိုသတိျပဳသင့္ပါသည္။မည္သည့္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ပင္ျဖစ္ေစေသြးအတြင္းတြင္ဂလူး
ကို ့စ္အျဖစ္ျဖင့္သာေပ်ာ္၀င္ျပီး၊ခႏၶာကိုယ္ကေသြးတြင္းဂလူးကို ့စ္(သႀကားဓါတ္)ပမာဏကို
70mg မွ110mgအထိသာလက္ခံျပီးထို ့ထက္ပိုျပီးပမာဏမ်ားလာပါကေသြးတြင္းမွထိုဂလူး
ကို ့စ္မ်ားကိုဖယ္ရွားရန္အင္ဆူလင္ဟူေသာဟိုမုန္းကိုထုတ္လႊတ္ျပီးေသြးတြင္းမွပိုလ်ံေနေသာ
ဂလူးကို ့စ္မ်ားကိုအသည္းႏွင့္ႀကြက္သားမွ်င္မ်ားတြင္ဂလိုက္ကိုဂ်င္အျဖစ္သိုေလွာင္ေစသည္။
အကယ္၍ထိုသိုေလွာင္ရာေနရာမ်ားျပည့္သြားပါကလာသမွ်ေသာဂလူးကို ့စ္မ်ားကိုအဆီဆဲလ္
မ်ားအတြင္းတြင္သိုေလွာင္ေတာ့သည္။ဤအတြက္ေႀကာင့္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားကိုအဆီခ်ခ်ိန္
တြင္ေလ့က်င့္ခန္းျပင္းျပင္းထန္ထန္ျပဳလုပ္သူမ်ားမွအပက်န္သူမ်ားသည္ေန ့စဥ္မ်ားမ်ားမစား
သင့္ပါ။

2---ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္စားခ်ိန္လဲြမွားျခင္း
ကယ္လိုရီပံုမွန္စားေသာ္လည္းကိုယ္တြင္းအဆီပမာဏ 20%ေက်ာ္ေနျပီဆိုပါကျဖစ္နိုင္သည္
မွာထိုသူသည္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားကိုစားေသာက္ခ်ိန္လဲြမွားေနျခင္းျဖစ္သည္။ေကာင္းေသာ
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားကိုပံုမွန္စားသင့္သည့္ပမာဏသာစားေသာ္လည္းအဆီမက်သည့္အျပင္
တက္လာျခင္းမွာကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားကိုစားခ်ိန္မမွန္ျခင္း၊အမ်ားအားျဖင့္ညပိုင္းတြင္မ်ားမ်ား
စားျခင္းျဖစ္သည္။ကာယဗလေလ့က်င့္ခန္းမ်ားကိုညေနပိုင္းတြင္ျပဳလုပ္သူမဟုတ္ပါကညအ
ခ်ိန္တြင္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကိုနည္းနိုင္သမွ်နည္းေအာင္စားသင့္ပါသည္။ေလ့က်င့္ခန္းကိုညပိုင္း
ျပဳလုပ္သူမ်ားအေနနွင့္ေတာ့ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ျပီးညပိုင္းတြင္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကိုအဆီခ်
ေသာလူသာမန္မ်ားထက္ပို၍စားနိုင္ပါသည္။အဘယ္ေႀကာင့္ဆိုေသာေလ့က်င့္ခန္းမ်ားျပဳလုပ္
ခ်ိန္တြင္ေလာင္ကြ်မ္းကုန္ဆံုးသြားေသာႀကြက္သားဂလိုက္ကိုဂ်င္မ်ားသည္ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္
ျပီးျပီးခ်င္းကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားျပန္လည္စားသံုးပါမွျပန္ျပည့္နိုင္မည္ျဖစ္ျပီး၊ထိုအခ်ိန္တြင္ကာဗို
ဟိုက္ဒရိတ္စားျခင္းေႀကာင့္အဆီတက္မည္ကိုမစိုးရိမ္ရပါ။ေနာက္တစ္ခ်က္မွတ္သားထားရမည္
ကညအိပ္ကာနီးကိုယ္တြင္းတြင္ဂလူးကို ့စ္မ်ားလြန္းျခင္းနည္းလြန္းျခင္းျဖစ္ေနပါကအိပ္စက္ျပီး
မိနစ္-30မွမိနစ္90အတြင္းသဘာ၀အတိုင္းထြက္ရိွေသာႀကီးထြားဟိုမုန္းသည္ထြက္ရိွေတာ့မည္
မဟုတ္ပါ။ထိုႀကီးထြားဟိုမုန္း(Growth Hormone)သည္ကိုယ္တြင္းဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကိုျမန္ေစေသာ
ႀကြက္သားထုတက္ေစေရးကိုအက်ိဳးအလြန္ျပဳျပီးအဆီက်ေစရန္မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳ
ေသာဟိုမုန္းျဖစ္သည္။ထို ့ေႀကာင့္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကို့္ပမာဏမည္မွ်စားသည္ကအေရး
ႀကီးသလိုမည္သည့္အခ်ိန္စားသည္ကလညး္အဆီခ်ရာတြင္အေလးထားဂရုျပဳရမည့္အခ်က္ျဖစ္သည္။

3---အဆီမ်ားမ်ားစားလြန္းျခင္း
အဆီခ်သူမ်ားအတြက္အေျခခံအေရးပါေသာအခ်က္တစ္ခုမွာကယ္လိုရီျဖစ္သည္။ေန ့စဥ္ကိုယ္
တြင္းဇီ၀ျဖစ္စဥ္အတြက္လိုအပ္ေသာကယ္လိုရီပမာဏ(Basal Metabolism –BM)အတြက္လို
အပ္ေသာကယ္လိုရီပမာဏထက္အနည္းငယ္ပိုစားမိပါကလည္းအဆီအလြယ္တကူတက္နုိင္
သည္ကိုဂရုျပဳပါ။ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ပရိုတိန္းစေသာအာဟာရမ်ားကိုေလ်ာ့စားေသာ္လည္းအဆီ
ပါ၀င္ေသာအစားအစာမ်ား(ဥပမာ-ပီဇာ၊ျပည့္၀ဆီမ်ား)စသည္တို ့ကိုလံုး၀ေရွာင္ေသာ္လည္း
က်န္းမာေစေသာအဆီမ်ားျဖစ္သည့္သံလြင္ဆီ၊ႀကက္ဥအႏွစ္၊ေဆာ္လမြန္ငါးစသည္တို ့ကိုပို၍
က်န္းမာလိုေသာေႀကာင့္ျဖစ္ေစ၊စားေကာငး္ေသာေႀကာင့္ျဖစ္ေစသတိလက္လြတ္မဆင္မျခင္
မစားသင့္ပါ။အဘယ္ေႀကာင့္ဆိုေသာ္လည္းေကာင္းတို ့သည္ကယ္လိုရီပါ၀င္မွဳသိပ္သည္းျပီး
သာမန္ပရိုတိန္း၊ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားသည္တစ္ဂရမ္လ်င္ေလးကယ္လိုရီသာရိွျပီးလည္း
ေကာင္းအဆီမ်ားသည္ကားတစ္ဂရမ္လ်င္ကိုးကယ္လိုရီရိွသည္ကိုမေမ့သင့္ပါ။

4---ပရိုတိန္းလံုလံုေလာက္ေလာက္မစားျခင္း
ကြ်န္ေတာ့္အေတြ ့အႀကံဳအရဤအမွားသည္အမ်ိဳးသမီးမ်ားအမ်ားဆံုးမွားတတ္ႀကသည္။အ
ေရွ ့တိုင္းသူမ်ားအထူးသျဖင့္ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္အသားဓါတ္(ပရိုတိန္း)ကိုလိုအပ္သည္
ေလာက္ကိုျပည့္၀ေအာင္မစားႀကဘဲလည္းေကာင္းတို ့၏အာဟာရကိုႀကည့္လ်င္က်န္းမာေရး
ဆိုသည္ထက္စိတ္အလိုလိုက္ကာအရသာကိုဦးစားေပးထားေႀကာင္းကိုေတြ ့ရသည္။ထို ့
ေႀကာင့္အဆီခ်လိုေသာအမ်ိဳးသမီးတစ္ေယာက္သည္မိမိကိုယ္အေလးခ်ိန္တစ္ေပါင္ကိုပရိုတိန္း
တစ္ဂရမ္ႏွဳန္းစားသင့္ပါေႀကာင္း။သို ့မွသာအလြယ္တကူသြယ္လ်က်စ္လစ္ေစျပီးစားသမွ်အနပ္
တိုင္းတြင္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ႏွင့္အတူပရိုတိန္းကိုတဲြဖက္စားသင့္ပါသည္။အဘယ္ေႀကာင့္ဆို
ေသာ္ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္သည္အင္ဆူလင္ဟိုမုန္းကိုထြက္ေစျပီး၊အဆီခ်လိုသူမ်ားအတြက္ေတာ့
ထိုဟိုမုန္းသည္အသြားႏွစ္ဖက္ရိွေသာဓါးပမာျဖစ္သည္။စနစ္တက်မသံုးတတ္ပါကမလြယ္ေပ။
သို ့ေသာ္ထုိဟိုမုန္း၏အစြမ္းကိုထိန္းခ်ဳပ္ရန္အနပ္တိုင္းတြင္ပရိုတိန္းကိုကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ႏွင့္တဲြ
စားပါက၊ပရိုတိန္းသည္ကိုယ္တြင္းမွဂလူကာဂြန္ဟိုမုန္းကိုထြက္ေစမည္ျဖစ္သည္။ထိုဂလူကာ
ဂြန္သည္အင္ဆူလင္ႀကြမွဳကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးမည္ျဖစ္သည္။ထို ့ေႀကာင့္သြယ္လ်က်စ္လစ္လိုသူ
မ်ားသည္ပရိုတိန္းလံုလံုေလာက္ေလာက္စားပါ။

5---ပရိုတိန္းရိွတ္မ်ားမ်ားေသာက္လြန္းျခင္း
ပိရိုတိန္းရိွတ္မ်ားေသာက္ျခင္းသည္အဆီက်သြယ္လ်က်စ္လစ္လိုသူမ်ားအတြက္ျပသနာႏွစ္ခုရိွ
သည္။ပထမတစ္ခုကေတာ့ whey protein သည္ကိုယ္တြင္းအင္ဆူလင္ပမာဏကိုႀကြေစ
သည္။အကယ္၍သင့္ကိုယ္တြင္းတြင္အင္ဆူလင္သည္နိုင္းျမစ္ကဲ့သို ့မစီးဆင္းေစလိုပါကပရို
တိန္းရိွတ္မ်ားကိုေလ့က်င့္ခန္းမျပဳလုပ္မွီႏွင့္ျပဳလုပ္ျပီးခ်ိန္မွအပက်န္အခ်ိန္မ်ားတြင္လံုး၀အသံုး
မျပဳပါႏွင့္။အဆီခ်လိုသူမ်ားအတြက္ပရိုတိန္းရိွတ္မ်ား၏ဒုတိယျပသနာကေတာ့လည္းေကာင္းတို ့ကိုခႏၶာကိုယ္
ကလ်င္ျမန္စြာစုပ္ယူနိုင္ေသာေႀကာင့္လည္းေကာင္းတို ့ကိုသင့္ခႏၶာကိုယ္က
စုပ္ယူခ်ိန္တြင္အားစိုက္စရာမလိုေသာေႀကာင့္ကယ္လိုရီေလာင္ကြ်မ္းမွဳသိပ္မမ်ားေပ။အကယ္၍ထိုပရိုတိန္း
ရိွတ္ေနရာတြင္အဆီမပါအသားႏွင့္ပန္းေဂၚဖီေရာစားပါကခႏၶာကိုယ္ကလည္း
ေကာင္းတို ့ကိုေခ်ဖ်က္ခ်ိန္တြင္ထိုျဖစ္စဥ္ေႀကာင့္ကိုယ္အပူခ်ိန္တက္လာျပီးကယ္လိုရီအခ်ိဳ ့
ေလာင္ကြ်မ္းျခင္း( Thermic effect )ကိုျဖစ္ေစသည္။အဆီတစ္ကယ္က်လိုသူမ်ားသည္ကယ္
လိုရီမ်ားကိုတတ္နိုင္သေလာက္မ်ားမ်ားေလာင္ကြ်မ္းေစရမည္မဟုတ္ပါလား။


6---အသည္းကိုဖိအားေပးလြန္းျခင္း
ဒီအခ်က္ကေတာ့လူေတြလံုး၀ထည့္မတြက္မိႀကတဲ့အခ်က္တစ္ခ်က္ပါ။သင့္ခႏၶာကိုယ္အေပၚ
သို ့သက္ေရာက္မွဳမ်ား(ဥပမာ-စားသမွ်အစားမ်ား၊အရက္၊ဘီယာ၊ေဆးလိပ္ႏွင့္ေလထုညစ္ညမ္း
ျခင္း)သည္သင့္အသည္းကိုဒဏ္ပိေစသည္။အကယ္၍ထိုအမွားမ်ားကိုက်ဴးလြန္ေနမိပါကယခုမွ
စ၍အထက္ပါသက္ေရာက္မွဳမ်ားႏွင့္အစာအငတ္ခံျခင္းစေသာအသည္းသို ့သက္ေရာက္ေသာ
ဖိအားမ်ားကိုေလ်ာ့ခ်ႀကည့္လိုက္ပါ။ရလာဒ္ကိုသင္အံ့ႀသစြာျမင္ေတြ ့ရမည္ျဖစ္သည္။

7---အသီးမ်ားမ်ားစားလြန္းျခင္း
ဒီအခ်က္ဖတ္တာနဲ့ကိုနိုင္ဦးေႀကာင္သြားျပီလားဟုေမးခ်င္ႀကမည္ကိုကြ်န္ေတာ္သိပါသည္။တစ္လဲြမေတြးႀက
ပါႏွင့္ဦး။အသီးမ်ားကိုကြ်န္ေတာ္လည္းႀကိဳက္ပါသည္။က်န္းမာေရးအတြက္လည္း
အသီးမ်ားကအထူးေကာင္းပါသည္။သို ့ေသာ္မည္သို ့ေသာအသီးနည္း။ကြ်န္ေတာ္ေျပာသည္
မွာ၊ပန္းသီး၊လိေမၼာ္သီး၊ေထာပါတ္သီး(ကယ္လိုရီမ်ားသည္အထူးသတိထားပါ)စေသာအသီး
မ်ားကိုမဆိုလိုပါ။အမ်ိဳးသမီးမ်ားအထူးသျဖင့္အဆီခ်လိုသူမ်ားသည္ပါးစပ္အလိုသိပ္လိုက္တတ္
ႀကသည္။လည္ေကာင္းတို့သည္အထက္ပါအသီးမ်ား၊ဌက္ေပ်ာသီးစေသာအသီမ်ားထက္၊သ
ႀကားဓါတ္(fructose)ပါ၀င္မွဳမ်ားေသာစပ်စ္သီးမ်ား၊ဘယ္ရီသီးမ်ားကိုပို၍စားႀကသည္။ထိုစား
သမွ်ေသာ fructose မ်ားကိုႀကြက္သားႏွင့္အသည္းဂလိုက္ကိုဂ်င္သိုေလွာင္ရာမ်ားတြင္သို
ေလွာင္ရန္ေနရာမရိွေတာ့ပါကလည္းေကာင္းတို ့သည္triglycerides ျဖစ္ျပီးအဆီအျဖစ္သို
ေလွာင္ေတာ့သည္။ထိုေႀကာင့္အသီးစားမည္ဆိုလ်င္အနည္းငယ္စဥ္းစားႀကပါဦး။

8----ေလ့က်င့္မွဳနည္းစနစ္မမွန္ျခင္း
ဒီအမွားကေတာ့အဆီခ်လိုသူေလ့က်င့္ခနး္ျပဳလုပ္သူတိုင္းမွားေနႀကသည့္အမွားျဖစ္သည္။အဆီခ်လိုသည္
ဟုဆိုသည္ႏွင့္တစ္ျပိဳင္နက္တစ္ေက်ာ့ႏွင့္တစ္ေက်ာ့ႀကားနားခိ်န္ကိုသံုးမိနစ္
ေလာက္မွစကၠန္ ့သံုးဆယ္ေလာက္အထိရုတ္တရက္ႀကီးေလ်ာ့ခ်လိုက္ႀကသည္။ထိုသို ့ျပဳလုပ္
ျခင္းသည္လံုး၀အကိ်ဳးျပဳမည္မဟုတ္ပါ။ထိုနည္းစနစ္သည္ႀကြက္သားေပၚလြင္လို၍အေလးေပါ့
ေပါ့အႀကိမ္မ်ားမ်ားျပဳလုပ္ျခင္းကဲ့သို ့ပင္အကိ်ဳးထူးမည္မဟုတ္ေသာနည္းစနစ္ျဖစ္သည္။အဆီ
ခ်လိုသူမ်ားမွတ္သားထားရမည္မွာကယ္လိုရီေလ်ာ့ခ်ေနခ်ိန္တြင္အဓိကရည္ရြယ္ခ်က္မွာအဆီ
မ်ားသာေလာင္ကြ်မ္းျပီးႀကြက္သားထုထည္ကိုထိန္းထားေရးသည္အဓိကျဖစ္သည္။ထို ့ေႀကာင့္
ထုိအခ်ိန္တြင္ေလ့က်င့္ခန္းမ်ားကိုအေလးနိုင္သေလာက္မ်ားမ်ားႏွင့္တတ္နိုင္သေလာက္ျပင္း
ျပင္းထန္ထန္ေလ့က်င့္ျပီးႀကြက္သားထုထည္ေရာ၊ခြန္အားကိုပါထိန္းထားရမည္ျဖစ္သည္။သို ့မွ
သာအဆီခ်ရာတြင္အေထာက္အကူျပဳမည္ျဖစ္သည္။ထိုအခ်က္ကိုမယံုလ်င္အဆီခ်ေနေသာ
အမ်ိဳးသမီးအမ်ားစုကိုႀကည့္ပါ။လည္းေကာင္းတို ့သည္တစ္ကိုယ္လံုးေလ့က်င့္နည္း circuit
Training  ျဖင့္သာေလ့က်င့္ႀကေသာေႀကာင့္အဆီမက်ျခင္းျဖစ္သည္။ထိုပါတ္လည္ေလ့က်င့္
မွဳသေဘာတရားCircuit Training သည္အ၀လြန္သူမ်ားအတြက္သာအက်ိဳးျပဳျပီးက်န္သူမ်ား
အတြက္ကားအခ်ိီးအႏွီးပင္ျဖစ္သည္။
9---အိပ္ေရး၀၀မအိပ္ျခင္း
အိပ္ေရးမ၀ပါကကို္ယ္တြင္းမွအင္ဆူလင္နုိးႀကားစြာလက္ခံနိုင္မွဳေလ်ာ့က်သြားျပီး၊ေကာ္တီ
ေဆာ္လ္ပမာဏျမင့္တက္လာမည္ျဖစ္သည္။ထိုအခ်က္ႏွစ္ခ်က္လံုးကအဆီက်ေရးကိုအဟန္ ့
အတားျပဳမည့္အခ်က္မ်ားျဖစ္သည္။ထို ့အျပင္အိပ္ေရး၀၀မအိပ္ပါကအဆီက်ျပီး၊ႀကြက္သားထု
တက္ေစနိုင္ေသာႀကီးထြားဟိုမုန္း Growth hormone ထြက္ရိွမွဳေလ်ာ့က်သြားမည္ျဖစ္သည္။
ထို ့ေႀကာင့္အိပ္ေရး၀၀အိပ္ျခင္းသည္အရာရာကိုတိုးတက္ေစေသာေႀကာင့္ဤအခ်က္ကိုနံပါတ္
တစ္ဦးစားေပးထားပါ။


ကန္ ့သတ္မဲ့ ေအာင္ျမင္မွဳမ်ား ဆီသို ့အတူတူလွမ္းတက္ႀကပါစို ့---
Grow without Limits
နိုင္ဦး---၁၁၉                         
Email---intensemuscle@gmail.com     
Email---muscleprofessor@gmail.com     
Email---myanmarfitnesstrainer@gmail.com






No comments:

Post a Comment