arial" action="like" colorscheme="light">

Sunday, May 25, 2014

ေပၚျပဴလာျဖစ္လာေသာ အ၀လြန္ျခင္းအေႀကာင္း

အ၀လြန္ေရာဂါၿဖစ္ရသည္႔အေၾကာင္းရင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိႏိုင္သည္။လူသားတစ္ဦးအေနႏွင္႔ရွိသင္႔ရွိထိုက္သည္႔ကိုယ္
အေလးခ်ိန္ထက္ေက်ာ္လြန္ၿခင္းသည္ေရာဂါကိုလက္ယပ္ေခၚသလိုၿဖစ္ေစသည္။မွန္ကန္သည္႔စားေသာက္ပံု
မရွိပဲအလြန္အက်ဴးစားၿခင္း၊ကယ္လိုရီအ၀င္အထြက္မမွ်တၿခင္းတို႕သည္လည္းအ၀လြန္ေစသည္႔အေ႕ာင္း
ရင္းၿဖစ္သလိုမ်ိဳးရိဳုးဗီဇႏွင္႔ဟိုမုန္းဆိုင္ရာၿပႆနာမ်ားသည္လည္းအ၀လြန္ၿခင္းကိုၿဖစ္စေသည္႔အခ်က္မ်ားၿဖစ္
သည္။ထို႔ေၾကာင္႔အ၀လြန္ၿခင္းကိုထိန္းသိမ္းႏိုင္ေစမည္႔၊အ၀မလြန္ေအာင္ကုိယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းသိမ္းျခင္း၊အ၀
လြန္သူမ်ားကုိယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ျခင္းတို႔ ႏွင့္ပတ္သက္ၿပီးသိ႐ွိလိုက္နာအပ္တဲ့အစားအသာက္၊ကုိယ္လက္
လႈပ္႐ွားမႈ၊အမူအက်င့္ေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ ေဆး၀ါးမ်ားမွီ၀ဲျခင္းဆိုင္ရာအခ်က္ေတြကုိေအာက္မွာအက်ဥ္း႐ံုးၿပီး
တင္ျပထားပါတယ္။
၁။    ကုိယ္အေလးခ်ိန္တက္ျခင္း၊အ၀လြန္ျခင္းတို႔ကုိျဖစ္ေပၚေစတဲ့အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳး႐ွိတာမွန္ပါတယ္။ဒါ ေပမဲ့
အင္အားဓာတ္(ကယ္လိုရီ)လိုအပ္တာထက္ပိုစားၿပီးကုန္ေအာင္သံုးမပစ္ႏိုင္ျခင္းဟာကိုယ္အ ေလးခ်ိန္တက္
ရျခင္းရဲ႕အေျခခံသေဘာတရားျဖစ္တယ္ဆိုတာကုိေတာ့လက္ခံရပါမယ္။
၂။    လူတစ္ေယာက္အတြက္အ၀လြန္ကဲမႈျဖစ္ႏိုင္ေျခဟာမ်ိဳး႐ိုးဗီဇေပၚအမ်ားႀကီးတည္ပါတယ္။ေမြးက တည္းကပါလာတဲ့ဗီဇေတြကဦးေႏွာက္အတြင္းမွာ႐ွိတဲ့ဟုိက္ပိုသားလမတ္စ္ေခၚတဲ့အဂၤါမွာဆာ ေလာင္ျခင္း၊
အာသာေျပျခင္းအာ႐ံုခံစားမႈမ်ားကုိထိန္းခ်ဳပ္ၿပီး၊အစားႀကီးျခင္း၊မႀကီးျခင္း၊ခဏခဏစားလိုျခင္းမစားလိုျခင္းစ
တဲ့ဆႏၵေတြျဖစ္လာေစပါတယ္။
၃။    အခ်ိဳ႕ေသာသူမ်ားဟာကယ္လိုရီနည္းနည္းပုိစား႐ံုႏွင့္၀လာႏိုင္တဲ့ဗီဇပါလာၿပီးသားျဖစ္ပါတယ္။
၄။    အ၀လြန္ျခင္းအဆင့္ကုိမေရာက္ေသးတဲ့ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားတဲ့ (over-weight) အေျခအေနႏွင့္ က်န္းမာေရးကုိသိသိသာသာထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့အ၀လြန္ျခင္း (obesity) အေျခအေနတို႔ကုိခြဲျခားသိ႐ွိ ထားဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
၅။    အ၀လြန္တဲ့အဆင့္မေရာက္ေသးတဲ့႐ွိသင့္တဲ့ကုိယ္အေလးခ်ိန္ထက္မ်ားေန႐ံုေလာက္ဆိုရင္ကုိယ္ခ ႏၶာၾကံ႕
ခိုင္မႈကုိအေထာက္အကူျပဳတဲ့ေနထိုင္စားေသာက္လႈပ္႐ွားမႈအေလ့အက်င့္ေတြသာမွန္မွန္ လိုက္နာက်င့္သံုးပါ။က်န္းမာေရးႏွင့္အသက္ကုိအႏၲရာယ္ျပဳႏိုင္တဲ့အေျခအေနကေ႐ွာင္႐ွားႏိုင္ပါ တယ္။
၆။    ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်င္တာ၊ေလွ်ာ့ဖို႔ႀကိဳးစားေနတာေတြဟာခႏၶာကုိယ္အခ်ိဳးအစားၾကည့္ေကာင္း ဖို႔ဆိုတာထက္က်န္းမာေရးကုိအေထာက္အကူျပဳတဲ့အေျခအေနကုိရ႐ွိဖို႔ဆိုတဲ့သေဘာသာျဖစ္သင့္ ပါတယ္။
၇။    စားခ်င္ရာစား၊စားခ်င္သေလာက္စားဒီေဆးစားရင္(သုိ႔မဟုတ္)ဒီေဆးလိမ္းရင္ဒါလုပ္ရင္ကုိယ္အ ေလးခ်ိန္
က်လာပါလိမ့္မယ္ဆိုတဲ့ေသာက္ေဆး၊လိမ္းေဆး၊ေဆးပင္၊ေဆးျမစ္စတဲ့ကုထံုးေတြ၊အဲသလိုေျပာတဲ့
သူေၾကာ္ျငာတဲ့ေဆးခန္းႏွင့္ကုိယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ေရးအစီအစဥ္ေတြကုိေ႐ွာင္သင့္ပါ တယ္။
၈။    အာဟာရဓာတ္ႀကီးသံုးမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ကာဘုိဟိက္ဒရိတ္၊ပ႐ိုတင္းႏွင့္အဆီဓာတ္တို႔ကုိစားသံုးရာမွာကာ ဘုိဟိုက္ဒရိတ္၊ပ႐ိုတင္းႏွင့္အဆီဓာတ္တို႔ကရတဲ့အင္အားဓာတ္ပံုမွန္အခ်ိဳးအဆကုိအႀကီးအက်ယ္ ကေမာက္ကမျဖစ္သြားေစတဲ့စားေသာက္နည္း(ဥပမာ-ကာဘုိဟုိက္ဒရိတ္အလြန္နည္းတဲ့စား ေသာက္နည္း၊အဆီဓာတ္အလြန္နည္းတဲ့စားေသာက္နည္း)ေတြကုိရက္
လၾကာ႐ွည္စြာမက်င့္သံုး သင့္ပါဘူး။
၉။    ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကုိဆက္ၿပီးထိန္းထားဖို႔ရည္႐ြယ္ခ်က္ႏွင့္အင္အားဓာတ္(ကယ္လိုရီ)ေလွ်ာ့စားတဲ့အ ခါမွာစုစုေပါင္းကယ္လိုရီသာေလ်ာ့သြားၿပီးကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္၊ပ႐ိုတင္းႏွင့္အဆီဓာတ္တို႔ကရတဲ့ ကယ္လိုရီအခ်ိဳးအဆကုိပံုမွန္အတိုင္းပဲေရ႐ွည္ဆက္ၿပီးစားေနရပါမယ္။
၁၀။    ဆီမွရတဲ့ကယ္လုိရီကုိေလွ်ာ့ဖို႔အထူးေျပာစရာလိုမယ္မထင္ပါဘူး။ကာဘုိဟုိက္ဒရိတ္ႏွင့္ပတ္သက္ လို႔ကေတာ့စားသံုးတဲ့ပမာဏအျပင္အမ်ိဳးအစားကုိလည္းဂ႐ုစိုက္ရပါမယ္။ေသြးထဲမွာသၾကားဓာတ္ ျမန္ျမန္
တက္ေစတဲ့ 
(Glycemicindex ျမင့္တဲ့)အစာမ်ိဳးေတြကုိေ႐ွာင္ရပါမယ္။အထူးသျဖင့္ႏုညက္ ေနေအာင္ျပဳျပင္ထားတဲ့ကစီဓာ
တ္ၾကြယ္၀တဲ့အစားအစာေတြ(ဥပမာ-ေပါင္မုန္႔ျဖဴျဖဴႏုႏု)ေတြကုိေ႐ွာင္ သင့္ပါတယ္။
၁၁။    အဆီဓာတ္ေလွ်ာ့ထားတဲ့သြားရည္စာ၊အဆီဓာတ္မပါတဲ့သြားရည္စာဆိုၿပီးေရာင္းေနတဲ့အစားအစာ ေတြ
မွာႏုညက္ေနေအာင္ျပဳျပင္ထားတဲ့ကစီဓာတ္မ်ားတတ္တယ္ဆိုတာသတိထားပါ။
၁၂။    ကုိယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းသိမ္းဖို႔၊ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔၊မၾကာခဏယာယီအစားအေသာက္ေလွ်ာ့ျခင္း (dietလုပ္ ျခင္း)ဟာမွန္ကန္တဲ့နည္းမဟုတ္ပါဘူး။ Diet လုပ္တာကုိရပ္လိုက္တာနဲပမၾကာခင္ျပန္ၿပီးကုိယ္အ ေလးခ်ိန္တက္လာမွာပဲျဖစ္ပါတယ္။မိမိဆင္ျခင္ႏိုင္
သေလာက္အတိုင္းအတာအထိ(အထက္မွာေဖာ္ ျပခဲ့တဲ့အာဟာရဓာတ္ႀကီးသံုးမ်ိဳးအခ်ိဳးက်က်ပါ၀င္ေအာင္)
အစာကုိေလွ်ာ့စားျခင္း၊ကုိယ္လက္လႈပ္ ႐ွားမႈျပဳလုပ္ျခင္းတို႔သာေရ႐ွည္က်င့္သံုးရမည့္နည္းမွန္လမ္းမွန္ျဖစ္ပါတယ္။
၁၃။    ကိုယ္လက္လႈပ္႐ွားမႈမ်ားမ်ားျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ကယ္လိုရီသံုးစြဲမႈကုိမ်ားပါေစ။လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း၊ေလွ ကားကုိေျခက်င္တက္ျခင္း၊အခ်က္အျပဳတ္၊အေလွ်ာ္အဖြပ္၊အိမ္သန္႔႐ွင္းေရးစတဲ့အိမ္အလုပ္ေတြလုပ္ ျခင္း၊အိမ္
၀င္းထဲမွာပဲသစ္ပင္စိုက္ျခင္း၊ေပါင္းသင္ေျမဆြျခင္းစတဲ့နိစၥဓူ၀လႈပ္႐ွားမႈေတြဟာတမင္အ ခ်ိန္ယူၿပီးျပဳလုပ္ရတဲ့ကာယေလ့က်င့္ခန္းေတြထက္ပုိၿပီးပုိၿပီးအက်ိဳးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
၁၄။    အစားအစာစားတဲ့အခါတစ္ခါစားပမာဏ (portion size) ကုိနည္းေအာင္လုပ္ႏိုင္တဲ့အမူအက်င့္မွန္ သမွ်အေသးအဖြဲကအစက်င့္သံုးပါ။ဥပမာပန္းကန္ေသးေသးထဲကဟင္းဖတ္ေသးေသးထမင္းလုတ္ ေသးေသး
ကုိျဖည္းျဖည္းစားတာ၊စားပြဲေပၚမွာအစားအစာေတြအမ်ားႀကီးတင္မထားတာစသည္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။အစားအ
စာမ်ိဳးစံုျပင္ဆင္ထားၿပီးႀကိဳက္တာယူ၊အ၀စား(ဘူေဖး)ဆိုင္ေတြ၊ဧည့္ခံပြဲေတြကုိ ေ႐ွာင္သင့္ပါတယ္။
၁၅။    သြားရည္စာဟာေန႔လယ္စာ၊ညေနစာထမင္းအနပ္ႀကီးေတြလိုပဲအေရးႀကီးပါတယ္။ထမင္းေလွ်ာ့စား ၿပီးသြားရည္စာတစြပ္စြပ္စားတတ္တဲ့အတြက္ကယ္လိုရီမ်ားေနတဲ့သူေတြတစ္ပံုႀကီး႐ွိပါတယ္။သြား ရည္စာစားတဲ့အခါအဆီမ်ားတဲ့အစာ၊အခ်ိဳမ်ားတဲ့အစာေတြေ႐ွာင္တတ္ဖို႔လိုပါတယ္။သြားရည္စာစားတဲ့အက်င့္
ကုိမေဖ်ာက္ႏိုင္ရင္အခ်ိဳဓာတ္နည္းတဲ့အသီးအႏွံေတြကုိသြားရည္စာအျဖစ္စားသံုးသင့္ပါတယ္။
၁၆။    ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာမွီ၀ဲတဲ့ေဆးဟာအစာႏွင့္ေဆး၀ါးဌာနလိုတာ၀န္႐ွိတဲ့ဌာနမ်ားကစိတ္ ခ်ရပါတယ္ဆိုၿပီးခြင့္ျပဳထားတဲ့ေဆးမ်ိဳး၊ကၽြမ္းက်င္သူပညာ႐ွင္မ်ားကေထာက္ခံထားတဲ့ေဆးမ်ိဳးသာ ျဖစ္သင့္
ပါတယ္။ကၽြမ္းက်င္တဲ့ဆရာ၀န္၊ဆရာ၀န္ႏွင့္အာဟာရပညာ႐ွင္မ်ားၫႊန္ၾကားမွမွီ၀ဲပါ။ေၾကာ္ ျငာေတြၾကည့္ၿပီး
မိမိသေဘာႏွင့္မိမိမမွီ၀ဲသင့္ပါဘူး။ေဖာ္ၿပပါအခ်က္အလက္မ်ားသည္အ၀လြန္ၿခင္းကိုမၿဖစ္ေစရန္အသိပညာ
တစ္ခုအေနႏွင္႔သာေပးစြမ္းႏို္င္မည္ၿဖစ္ၿပီးအ၀မလြန္ေစရန္ၿပဳမႈေနထိုင္ ရမည္မာွမိမိတို႔အေပၚတြင္မူတည္ေနပါသည္။အဆီက်ေစမည္႔အခ်က္အလက္မ်ားအေၾကာင္းႏွင္႔ အဆီတက္ေစသည္႔အသိပညာဆိုင္ရာမ်ားႏွင္႔ပတ္သက္၍က်ြန္ေတာ္တို႔၏ကာယဗလေရာင္းရင္းၾကီးကိုႏိုင္ဦး
၏သိပၸံနည္းက်အဆီခ်နည္းစာအုပ္သည္အထူးပင္ၿပည္႔စံုေကာင္းမြန္လွပါသည္။အက်ယ္တ၀င္႔လည္းရွင္းလင္း
ခ်က္မ်ားပါရွိသၿဖင္႔မဖတ္ရေသးသူမ်ားေဒါင္းေလာ႔ဆြဲၿပီးမလြဲမေသြဖတ္ရႈသင္႔ သည္စာအုပ္ေကာင္းတစ္အုပ္ၿဖစ္ေၾကာင္းတိုက္တြန္းလိုက္ပါသည္။


သိပၸံနည္းက်အဆီခ်နည္းစာအုပ္ကိုဤေနရာတြင္ေဒါင္းလုပ္ဆဲြပါ။

ေအာင္ေအာင္(လိွဳင္)
Email---aungaung.aung24@gmail.com



No comments:

Post a Comment