arial" action="like" colorscheme="light">

Saturday, November 29, 2014

အာဟာ၇ေရြးခ်ယ္စားေသာက္တတ္ပါေစ

 
လူသားတိုင္းအတြက္ေန႔စဥ္စားေသာက္မႈတြင္အာဟာရအခ်ိဳးအစားမ်တမႈသည္အေရးပါေသာအရာတစ္
ခုျဖစ္သည္အထူးသျဖင့္က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာအက်ိဳးျပဳအစားအေသာက္မ်ားကိုေရႊးခ်ယ္စားေသာက္
တတ္ရန္အလြန္ပင္အေရးႀကီးသည္။အျမန္စာမ်ားရယ္ဒီမိတ္အစားအစာမ်ားေပါမ်ားလာသလိုလမ္းေဘးတြင္
အလြယ္တကူျဖင့္ဝယ္ယူစားေသာက္ေနသည့္အကင္မ်ားကလည္းကြ်န္ေတာ္တို႔အတြက္ႏွစ္ကာလႀကာရွည္
လာပါကကင္ဆာေရာဂါကိုျဖစ္ပြားေစသည္။ထိုေႀကာင့္က်န္းမာေရးအတြက္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေနရံုႏွင့္မျပီးေပ။
အစားအေသာက္သည္လည္းဆင္ျခင္စားေသာက္ရန္လိုအပ္သည္။အဆီအစိမ့္မ်ားေသာအစားအစာ ဆိုးေဆးပါေသာအစားအစာဓာတုေဗဒေဆးဝါးမ်ားပါေသာအစားအစာစသည့္ျဖင့္အဆန္းအျပားမ်ိဳးစံုပါ
ဝင္ေနေသာအစားအေသာက္မ်ားကိုအသက္ရွင္ဖို႔အတြက္လိုအပ္၍စားေသာက္ေနရသည္မွာမွန္ေသာ္လည္း
အမွန္တကယ္တြင္ေႀကာက္ရြံမိသည္။တတ္ႏိုင္သေလာက္ေတာ့ဆင္ျခင္၍အက်ိဳးျပဳေသာအစားအေသာက္
မ်ားကိုစားသံုးေပးျခင္းသည္က်န္းမာေရးအတြက္တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွအေထာက္အကူျပဳမည္ထင္မိသည္
ကြ်န္ေတာ္အခုတင္ျပေပးခ်င္သည္မွာႀကက္ဥတစ္လံုး၏အက်ိဳးေက်းဇူးျဖစ္သည္။ႀကက္ဥဟုဆိုလိုက္သည္ႏွင့္
အခ်ိဳ႕ေသာသူမ်ားကကိုလက္စထေရာလ္ပါဝင္မႈျမင့္မားသည္ဟုေျပာႀကမည္။ကာယဗလသမားမ်ားအ
တြက္ႀကြက္သားႀကီးထြားမႈသည္အဓိကျဖစ္သလိုႀကြက္သားႀကီးထြားမႈအတြက္?ိုအပ္ေသာအသားဓာတ္ကို
လံုေလာက္စြာစားသံုးရန္လိုအပ္သည္။။အရည္အေသြးျပည့္ဝေသာအသားဓာတ္သည္ကာယဗလသမားအ
တြက္အေဖာ္မြန္ေကာင္းပင္ျဖစ္သည္။။(ပရိုတိန္းအေႀကာင္းကိုသီးသန္႔ေဆာင္းပါးတစ္ခုေရးသားေပးပါမည္)။
လိုအပ္ေသာအသားဓာတ္ကိုျဖည့္တင္းမေပးႏိုင္လ်င္ျပင္းထန္စြာေလ့က်င့္မႈၿပဳလုပ္ျပီးကိုယ္ခႏၶာသည္ကလပ္
စည္းမ်ားအတြင္းရွိအသားဓာတ္ကိုဆြဲယူသံုးရသည္ထိုအခါအသားဓာတ္မ်ားေလ်ာ့သြားခဲ႕လ်င္ႏိုက္ထရိုဂ်င္
အခ်ိန္အဆတိမ္းေစာင္းမႈၿဖစ္ေပၚႏိုင္သည္ႏိုက္ထရိုဂ်င္အခ်ိန္အဆမပ်က္ေစရန္အသားဓာတ္ကိုစားသံုးေပး
ရန္လိုအပ္သည္ပထမတန္းစားအသားဓာတ္ကိုစားသံုးေပးလ်င္အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။ဥပမာ။။ႀကက္ဥအ
ကာအဆီမပါအမဲသားစစ္စစ္ဟင္းသီးဟင္းရႊက္အခ်ိဳ႕တြင္အသားဓာတ္ပါေသာ္လည္းပါဝင္ႏႈန္းနည္းသျဖ
င့္ႏိုက္ထရိုဂ်င္အခ်ိန္အဆအတြက္မလံုေလာက္ေပထို႔ေႀကာင့္အသားဓာတ္အတြက္အလြယ္တကူစားသံုးႏိုင္
သည္မွာႀကက္ဥပင္ျဖစ္သည္။။အေမရိကန္လယ္ယာစိုက္ပ်ိဳးေရးဌာနကအေနေတာ္ႀကက္ဥတစ္လံုးတြငပရို

တိန္း၆.၂၈ဂရမ္ကယ္လိုရီ၇၂ ႏွင့္အဆီဓာတ္၄.၇၅ဂရမ္ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္အနည္းငယ္ပါဝင္သည္္ထို
႔အျပင္အာရံုေႀကာလုပ္ေဆာင္မႈေကာင္းေစသည့္ကိုလင္းႏွင့္အာရံုေႀကာဆဲလ္မပ်က္စီးေအာင္ထိန္းသိမ္းေပး
သည့္ေဖာလိတ္အာရံုေႀကာမခ်ိဳ႕ယြင္းေအာင္ကာကြယ္ေပးမည့္B12ပါဝင္သည္။ဆီလီနီယမ္ ဇင့္ဓာတ္ သံဓာတ္တို႔ကလည္းဆံသားႏွင့္လက္သည္းေျခသည္းက်န္းမာေရးအတြကိအက်ိဳးျပဳပါတယ္။အခ်ိဳ႕ေသာသူ
မ်ားကလည္းႀကက္ဥအႏွစ္ကိုမစားသင့္ဘူးဟုေျပာႀကသည္မ်ားလည္းရွိသည္။အမွန္တကယ္ေတာ့အႏွစ္တြင္
အာဟာရဓာတ္ပိုႀကြယ္ဝသည္။ႀကက္ဥတစ္လံုး၏အႏွစ္တြင္ကယ္လစီယမ္၁၁၂မီလီဂရမ္ ေဖာ့စရပ္ ၂၄၀မီလီဂရမ္ ဗီတာမင္ေအ ၄၃၈ မိုက္ခရိုဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္ အရည္ႀကည္မွာ ကယ္လစီယမ္ ၉မီလီဂရမ္ ေဖာ့စရပ္ ၁၈ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ဗီတာမင္ ေအလံုးဝမပါ ပါဘူး။ဒါေႀကာင့္ အႏွစ္ႏွင့္ အကာ၏ အာဟာရတန္ဖိုးပါဝင္မႈ္မ်ားကိုသိရွိေစရန္အေမရိကန္လယ္ယာစိုက္ပ်ိဳးေရးဌာနကေဖာ္ျပထားသည္ယေန
႔ေမာင္အိုလံပီယာတို႔၏ေန႔စဥ္စားေသာက္မႈတြင္လည္းႀကက္ဥသည္မပါမျဖစ္ပင္သို႕ျဖစ္ပါ၍ကြ်န္ေတာ္တို့
၏ေန႔စဥ္ေလ့က်င့္မႈမ်ားအခ်ိန္ကုန္လူပန္းမျဖစ္ေစရန္လိုအပ္ေသာႀကြက္သားႀကီးထြားမႈအတြက္မွန္
ကန္ေသာစားေသာက္မႈၿဖစ္ေစရန္အေရးႀကီးပါသည္ႀကံဳတုန္းေလးတစ္ခုေဖာက္သည္ခ်ခ်င္ပါသည္အျခား
မဟုတ္ပါကြ်န္ေတာ္ေဘာ္ဒါတစ္ေယာက္ႀကြက္သားႀကီးထြားဖို႔အသားဓာတ္လိုတယ္ဆိုလို႔ဂ်င္မ္ကျပန္တိုင္း
အသားကင္ကိုအခ်ဥ္ရႊဲရႊဲႏွင့္စားတတ္သည္ကြ်န္ေတာ္ကိုေမးသည္စားလို႔ရလားတဲ႔အသားဓာတ္ေတာ့မွန္ပါ
သည္အကင္?ဖစ္ေနသည့္အတြက္ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ဓာတ္ျဖစ္ေသာကာစီႏိုဂ်င္ပါေႀကာင္းေျပာလိုက္ရာ
အကင္ေရာင္းသည္ေစ်းသည္ယေန့အခ်ိန္ထိစကားမေျပာေတာ့ပါသူေဖာက္သည္ပ်က္သြား၍ျဖစ္သည္။
မိတ္ေဆြတို႔လည္းမွန္ကန္စြာစားသံုးတတ္ပါေစ။
တင္ဆက္သူ-
 ေအာင္ေအာင္(လိွဳင္)

No comments:

Post a Comment