arial" action="like" colorscheme="light">

Saturday, February 1, 2014

ဖရဲသီး၏က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

  ဘယ္သစ္သီးမွဖရဲသီးေလာက္ေရငတ္ေျပေစႏိုင္တာမ႐ွိပါဘူး။ဖရဲသီးမွာအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြမ်ားစြာ
ပါ၀င္တာေၾကာင့္က်န္းမာေရးကုိအေထာက္အကူျပဳေစပါတယ္။ဖရဲသီးမွာပါ၀င္တဲ့လိုင္ကုိပင္းဓာတ္ (Lycopene)ဟာဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ရင္သားကင္ဆာနဲ႔သားအိမ္အတြင္းလႊာကင္ဆာေတြရဲ႕ျဖစ္ႏႈန္းကုိေလ်ာ့
က်ေစ႐ံုသာမကအဆုတ္နဲ႔အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကုိပါေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ဖရဲသီးမွာပါ၀င္တဲ့အင္
တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြျဖစ္တဲ့ဗီတာမင္စီနဲ႔ဗီတာမင္ေအတို႔ဟာရင္က်ပ္ပန္းနာေရာဂါ၊အ႐ိုးပါးေရာဂါနဲ႔
လက္ေခ်ာင္း၊လက္ဆစ္၊ေျခဆစ္တို႔ကုိိက္ခဲတဲ့ေရာဂါ (RA)တို႔ရဲ႕ျပင္းထန္မႈကုိပါ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ Citrulline ျမင့္မားစြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ခႏၶာကုိယ္ထဲေရာက္ခ်ိန္မွာတျခားအမိုင္ႏို အက္ဆစ္ Arginine အျဖစ္ေျပာင္းကာအမိုးနီးယားေတြကုိစြန္႔ထုတ္ဖို႔ယူရီးယားျဖစ္စဥ္ (Urea Cycle) ထဲမွာ အသံုးျပဳပါတယ္။
ဖရဲသီးကုိလိုင္ကုိပင္းတို႔ရဲ႕ဘုရင္လို႔ေခၚပါတယ္။လိုင္ကုိပင္းဆိုတာအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေပါမ်ား စြာပါ၀င္တဲ့အဆီမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ဆြဲေဆာင္မႈ႐ွိတဲ့အနီေရာင္လိုအေရာင္မ်ိဳး
ကုိေပးစြမ္းႏိုင္တဲ့လိုင္ကုိပင္းဓာတ္ဟာမေကာင္းတဲ့ဖရီးရယ္ဒီကယ္လ္ေတြကုိေခ်ဖ်က္ေပးကာေသြးေၾကာနံရံ
 ေတြကုိမာေၾကာေစတဲ့ကုိလက္စထေရာကုိဓာတ္ျပဳတာေၾကာင့္ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းကုိေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ဖရဲသီးစားတာကေကာင္းတဲ့ကုိလက္စထေရာကုိလည္းျမင့္တက္ေစတယ္လို႔ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ဖရဲသီးမွာ
ပါတဲ့အာဂ်င္နင္း(Arginine)ကႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆိုက္ေတြကုိအားေကာင္းေစပါတယ္။ႏိုက္ထရစ္ေအာက္
ဆိုက္ကေသြးေၾကာေတြကုိက်ယ္ေစတဲ့အာနိသင္႐ွိတာေၾကာင့္ပန္းေသပန္းညႇိးေရာဂါကုသေရးမွာအသံုး၀င္
ပါတယ္။ဖရဲသီးမွာအဆီဓာတ္လံုး၀မပါဘဲကယ္လိုရီပါ၀င္မႈနည္းပါးပါတယ္။ကုိယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့က်လို သူတို႔အတြက္အေကာင္းဆံုးအစာပါ။ဓာတ္ဆားဆိုဒီယမ္နဲ႔ပိုတက္စီယမ္တို႔မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ပိုတက္စီ
ယမ္ကေက်ာက္ကပ္ကေနအဆိပ္ေတြစြန္႔ထုတ္ေရးမွာအလြန္အားေကာင္းတဲ့ဓာတ္ဆားတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီးပို
တက္စီယမ္ေပါမ်ားတဲ့အစားအစာေတြကေသြးဖိအားျမင့္တက္တာမ်ိဳးမျဖစ္ေအာင္ထိန္းထားေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ဆီးေက်ာက္တည္ႏိုင္ေျခကုိေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ၿပီးအသက္အ႐ြယ္ႀကီးတာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့အ႐ိုးထုထည္ဆံုး႐ႈံး
မႈကုိေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ဖရဲသီးမွာပါတဲ့CitrullineArgininဆက္သြယ္ခ်က္ေၾကာင့္ႏွလံုးက်န္းမာေရး
ကုိေကာင္းေစၿပီးကုိယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကုိျမင့္တက္ေစကာအ၀လြန္တာနဲ႔အမ်ိဳးအစား(၂)ဆီးခ်ိဳေသြခ်ိဳေရာဂါခံ
စားေနရသူေတြကုိသက္သာေအာင္ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ေရဓာတ္၉၂ရာခိုင္ႏႈန္းပါ၀င္တာေၾကာင့္ဖရဲသီးကုိ
သဘာ၀ဆီးေဆးလို႔တင္စားေခၚေ၀ၚတာမၾကာခဏဆီးသြားေစတာ၊ေက်ာကပ္နဲ႔ဆီးအိတ္ကုိသန္႔စင္ေပးတာ
စတဲ့အာနိသင္ေတြ႐ွိတာေၾကာင့္ေက်ာက္ကပ္ထိခိုက္ႏိုင္ေျခကုိေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ဖရဲသီးမွာအ
ထူးေအးျမေစတဲ့အာနိသင္႐ွိတာေၾကာင့္ခႏၶာကုိယ္အပူခ်ိန္နဲ႔ေသြးေပါင္ကုိေလွ်ာ့ခ်ေရးအတြက္အလြန္အစြမ္း
ထက္ပါတယ္။အပူပိုင္းေဒသမွာေနထိုင္သူေတြကအပူဒဏ္ခံရတာကုိဖရဲသီးစားၿပီးအႏိုင္ယူႏိုင္ပါတယ္။ဖရဲသီး
မွာဘီတာကယ္႐ိုတင္းပါ၀င္တာေၾကာင့္အသက္ႀကီးတာနဲ႔ဆက္စပ္တဲ့အျမင္အာ႐ံုဆံုး?ႈံးတဲ့လကၡဏာေတြ
မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။အားကစားျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ ႂကြက္သားနာက်င္ေတာင့္တင္းမႈကို အားကစားသမားတိုင္း ခံစားရ ေလ့ရိွသည္။ သုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာမႈအရ
 ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ၿပီး ေသာက္သံုးျခင္း သည္ နာက်င္မႈအတြက္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္ဟု တိုက္တြန္းထားသည္။ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ သည့္ L-Citrulline ပါ၀င္ေသာ ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္သည္ အားကစားသမားတို႔အတြက္ ႂကြက္သားနာက်င္မႈ သက္သာေစ႐ံုမက ႂကြက္သားတြင္ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ ျပည့္၀ေစရန္ႏွင့္ သက္လံုအားေကာင္းေစရန္ အားေပး ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရိွခဲ့ၾကသည္။ ေလ့က်င့္ခန္း မျပဳလုပ္မီ တစ္နာရီအလိုတြင္ L-Citrulline ပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္ႏွင့္ L-Citrulline မပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္တို႔ကို တိုက္ေကြ်း၍ စမ္းသပ္မႈ ျပဳလုပ္ခဲ့သည္။ ရလဒ္မ်ားအရ L-Citrulline ဓာတ္ပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ အားကစားျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ ခံစားရေလ့ရိွ ေသာ ႂကြက္သားနာက်င္ေတာင့္တင္းမႈကို သက္သာေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရိွခဲ့ၾကသည္။ အေၾကာင္းရင္းမွာ L-Citrulline သည္ လက္တစ္အက္ဆစ္ဖယ္ရွားမႈျဖစ္စဥ္ကို ျမန္ဆန္ေစသည္။ လက္တစ္အက္ဆစ္သည္ အားကစားျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ ထြက္ရိွေသာ အက္ဆစ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ႂကြက္သားပူစပ္ပူေလာင္ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ နာက်င္မႈကို ျဖစ္ပြားေစသည့္ အက္ဆစ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ခန္႔ကို အားကစားျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ျဖစ္ေစ မျပဳလုပ္ခင္ျဖစ္ေစ ေသာက္သံုးသင့္သည္။ ထို႔ျပင္
 ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္မႈကိုထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ၿပီးေသြေၾကာတြင္း၌အဆီပံုခဲမႈကိုေလ်ာ့နည္းေစသည္။ထိုသို႔ေသာ
အက်ိဳးေက်းဇူးအမ်ိဳးမ်ိဳးေပးစြမ္းႏိုင္သည္ဖရဲသီးသည္ကြ်န္ေတာ္တို႔ပတ္၀န္းက်င္တြင္ေန႕စဥ္ႏွင္႔အမွ်ၿမင္ေတြ႔ေ
နရသည။္က်န္းမာေရးအတြက္အက်ိဳးမၿပဳသည္႔ကြမ္းစား ၊ ေဆးလိပ္ေသာက္မည္႔ တစ္ရာ ႏွစ္ရာခန္႔ကို
ဖရဲသီးတစ္စိတ္ ႏွစ္စိတ္ခန္႔၀ယ္ယူစားသံုးၿခင္းသည္အက်ိဳးေက်းဇူးအဘယ္မွ်ရွိမည္ဆိုသည္ကိုေဆာင္းပါးပါ
အခ်က္အလက္မ်ားအရသင္သိရွိႏိုင္မည္ၿဖစ္သည္။က်န္းမာေရးအတြက္ေငြေပးၿပီးအပ်က္စီးမခံမိေစရန္သင္
ကိုယ္တိုင္သည္သင္႔အတြက္အေကာင္းဆံုးမိတ္ေဆြၿဖစ္သည္။အနီးကပ္ဆံုးရန္သူၿဖစ္သည္။ယေန႔အခ်ိန္အ
ခါတြင္ၿမန္မာႏိုင္ငံသည္ကမၻာတြင္ကင္ဆာၿဖစ္ပြားမႈတြင္ဒုတိယေနရာတြင္ရပ္တည္ေနသည္။ထိုသို႔ေသာေရာ
ဂါအႏၲရာယ္ဆိုးက်ိဳးမ်ားကိုေရွာင္ရွားၿပီးေကာင္းက်ိဳးခံစားရရွိႏိုင္သည္႔က်န္းမာေရးအက်ိဳးၿပဳအစားအေသာက္
မ်ားကိုစားေသာက္ၿခင္းၿဖင္႔အာေရာဂ်ံ ၊ ပရမံ လာဘံက်န္းမာၿခင္းသည္လာဘ္တစ္ပါးဆို
သည္႔ေဆာင္ပုဒ္ႏွင္႔အညီ က်င္႔ၾကံေနထိုင္ႏို္င္ရန္အေရးၾကီး ပါသည္ဟုတိုက္တြန္းလို္က္ပါသည္။


ေအာင္ေအာင္(လိွဳင္)
Email---aungaung.aung24@gmail.com



No comments:

Post a Comment