arial" action="like" colorscheme="light">

Thursday, October 17, 2013

အမ်ိဳးသမီးႏွင့္ပန္းသီး


အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္တစ္ေန႔လွ်င္ပန္းသီးႏွစ္လံုးစားျခင္းျဖင့္ေသြးထဲ႐ွိကုိလက္စထေရာပါ၀င္မႈပမာဏကုိေလွ်ာ့
ခ်ၿပီးႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းမွကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္းေနာက္ဆံုးေလ့လာေတြ႕႐ွိမႈတစ္ရပ္တြင္ေဖာ္ျပထား
သည္။ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ေလျဖတ္ျခင္းမ်ားျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလြန္မ်ားေသာေသြးဆံုးၿပီးအမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ေသြးထဲ႐ွိ
ကုိလက္စထေရာပမာဏကုိပန္းသီးမ်ားကထိထိေရာက္ေရာက္ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္းအေမရိကန္သိပၸံပ
ညာ႐ွင္မ်ားကေတြ႕႐ွိခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
 ပန္းသီးကုိေန႔စဥ္၆လအထိစားပါကကုိလက္စထေရာေလးပံုတစ္ပံုကုိ
ဖယ္႐ွားေပးႏိုင္သည္ဟုဆိုသည္။ Low-density Lipoprotein ဟုေခၚေသာအဆိုပါကုိလက္စထေရာမ်ား
သည္ႏွလံုး၊ဦးေႏွာက္အနီး႐ွိေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားကုိပိတ္ဆို႔မႈမ်ားျဖစ္ေစသျဖင့္ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္ႏွလံုးေရာ
ဂါျပႆနာမ်ားျဖစ္ပြားေစျခင္းျဖစ္သည္။ပန္းသီးသည္ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္ ျခင္းကုိယ
ခင္ေလ့လာမႈမ်ားတြင္ေတြ႕႐ွိထားၿပီးျဖစ္ေသာ္လည္းယခုေနာက္ဆံုးေလ့လာမႈအရအမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ႏွလံုး
 ေရာဂါႏွင့္ေလျဖတ္ျခင္းမ်ားမျဖစ္ေစရန္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္းေတြ႕႐ွိခဲ့ရသည္။ၿဗိတိန္အမ်ိဳးသမီး၄၅ရာ
ခိုင္ႏႈန္းတို႔သည္ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ေလျဖတ္ျခင္းေ၀ဒနာမ်ားခံစားေနရၿပီးေ၀ဒနာ႐ွင္မ်ားမွာလည္းေသြးဆံုးၿပီးအမ်ိဳး
သမီးမ်ားျဖစ္သည္။ေသြမဆံုးမီအခ်ိန္ထိအမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ႏွလံုးေရာဂါကုိသဘာ၀အေလ်ာက္ခုခံႏိုင္စြမ္း
႐ွိေသာ္လည္းအသက္၅၀ေက်ာ္လာလွ်င္ေရာဂါျဖစ္ပြားႏႈန္းသိသိသာသာျမင့္တက္လာတတ္သည္။ယခုေလ့
လာမႈတြင္ေသြးဆံုးၿပီးအမ်ိဳးသမီး၁၆၀ကုိ ေလ့လာခဲ့ၾကၿပီးတစ္ေန႔လွ်င္ပန္းသီးႏွစ္လံုးစာမွ်ႏွင့္ညီမွ်ေသာပန္း
သီးေျခာက္၇၅ဂရမ္စားေသာက္ေစခဲ့သည္
။ႏႈိင္းယွဥ္ ေလ့လာသည့္အေနျဖင့္ေနာက္ထက္၀က္ကုိဆီး
သီးေျခာက္အလားတူပမာဏစားေစခဲ့ၿပီးအုပ္စုႏွစ္စုမွတစ္ဦးစီမွေသြး မ်ားကုိတစ္နာၾကာေလ့လာစစ္ေဆး
ခဲ့ၾကရာပန္းသီးစားေသာအုပ္စုမွာ၃လအတြင္းစုစုေပါင္းကုိလက္စထေရာပမာဏ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ LDL ကုိလက္စထေရာ၁၆ရာခိုင္ႏႈန္းက်ဆင္းသြားခဲ့သည္။
 ၆လၾကၿပီးေနာက္တြင္မူစုစုေပါင္းကုိလက္စထ
 ေရာပမာဏ၁၃ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ LDL ကုိလက္စထေရာ၂၄ရာခိုင္ႏႈန္းအထိက်ဆင္းသြားခဲ့ၿပီးဆီးသီးေျခာက္
စားသူမ်ားမွာပ မာဏမဆိုစေလာက္ခန္႔သာက်ဆင္းသြားသည္ကုိေတြ႕႐ွိခဲ့ရျခင္းျဖစ္သည္။
 တင္ဆက္သူ---ေအာင္ေအာင္(လိွဳင္)
email---aungaung.aung24@gmail.com

No comments:

Post a Comment