arial" action="like" colorscheme="light">

Sunday, November 10, 2013

ႏွလံုးေရာဂါသမားမ်ားစားသင့္ေသာအာဟာရမ်ား

တစ္ေန႔လွ်င္ေကာ္ဖီႏွစ္ခြက္ကိုပုံမွန္ေသာက္သုံးျခင္းျဖင့္ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္ သာအသည္းပ်က္စီးမႈကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိေၾကာင္းသိရသည္။ ႏွစ္စဥ္ႏွလုံးအားနည္းေရာဂါေၾကာင့္အ
သက္အႏၱရာယ္ထိခိုက္သူေပါင္း၄၀ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ရွိၿပီးအင္ဇိုင္းဓာတ္မ်ားျပားေသာအရက္ေသာက္
သုံးျခင္းေၾကာင့္အသည္းပ်က္စီးသူဦးေရမ်ားစြာရွိေန ည့္အတြက္၎ေရာဂါမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္
ရန္ေန႔စဥ္ေကာ္ဖီေသာက္သုံးသင့္သည္ဟုအေမရိကန္ႏိုင္ငံသုေတသီတစ္ဦးျဖစ္သူေဒါက္တာအိုေနလ္း
နီမီတာကေျပာခဲ့သည္။ ေဒါက္တာအိုေနလ္းသည္ေကာ္ဖီအေၾကာင္းေလ့လာရန္အသက္(၂၅)ႏွစ္မွ(၇၀)
အတြင္းရွိအမ်ိဳးသား၊အမ်ိဳးသမီးမ်ားအားစမ္းသပ္မႈျပဳလုပ္ခဲ့ရာမည္သည့္ေကာ္ဖီအမ်ိဳးအစားမဆိုအသည္း
 ေရာဂါကိုကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိၿပီးတစ္ေန႔လွ်င္ေကာ္ဖီတစ္ခြက္(သို႔)ႏွစ္ခြက္ေသာက္သုံးသူမ်ားသည္ ေကာ္ဖီလုံး
၀မေသာက္သုံးမ်ားထက္ႏွလုံးအားနည္းေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်(၁၁)ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ေလ်ာ့ နည္းသည္ကိုေတြ႔ရွိခဲ့သည္။ေဘာ္စတြန္သုေတသနပညာရွင္ျဖစ္သူေဒါက္တာမာေရးလ္မစ္တယ္ မန္းကမူေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ႏွလံုးအားနည္းေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်ေလ်ာ့က်ျခင္းသည္ေယဘုယ်
အားျဖင့္ေသြးေပါင္တိုးလာမႈေၾကာင့္ျဖစ္ႏိုင္သည္ဟုသံုးသပ္ျပခဲ့သည္။
 ထို႔ေၾကာင့္ယခုေနာက္ဆုံးသုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္မ်ားအရေကာ္ဖီေသာက္သုံးျခင္းသည္ ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္အ
သည္းေရာဂါကိုကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိေသာ္လည္းေကာ္ဖီအလြန္အကၽြံေသာက္သုံး ျခင္းကဆိုးက်ိဳးမ်ား
ကိုျဖစ္ေပၚေစႏိုင္သည္ဟုသိရသည္။
ဒိန္ခ်ဥ္စားသုံးျခင္းျဖင့္ ေသြးဖိအားျမင့္တက္မႈႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္
    သတၱဳဓာတ္၊ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္၊ပရိုတိန္းႏွင့္ကယ္လ္လုိရီပါ၀င္သည့္ဒိန္ခ်ဥ္အားေန႔စဥ္ ေသာက္
သုံးေပးျခင္းျဖင့္ခႏၶာကုိယ္တြင္းေသြးဖိအားျမင့္တက္မႈႏႈန္းကိုေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္ဟုအဂၤလန္ ႏိုင္ငံေဆးပညာ
ဆိုင္ရာသုေတသီမ်ားကေလ့လာေတြ႔ရွိခဲ့သည္ ေသြးတိုးေရာဂါႏွင့္ပတ္သတ္ၿပီးျပဳလုပ္ေသာသုေတသနမ်ား
အရဒိန္ခ်ဥ္ေန႔စဥ္မွီ၀ဲသူမ်ားသည္ေသြးဖိအားျမင့္တက္မႈေလ်ာ့က်ေစၿပီးေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်နည္းပါး
သည္ကိုလည္း ေတြ႔ရွိခဲ့သည္။ဒိန္ခ်ဥ္တြင္သတၱဳဓာတ္၊ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္ႏွင့္ပရိုတိန္းဓာတ္မ်ားပါ၀င္သည့္အ
 တြက္သြားႏွင့္အရုိးကိုခိုင္မာေစရုံသာမကအသားအေရာၾကည္လင္သန္႔ရွင္းေစၿပီးျပည့္စုံေသာ အာဟာရဓာတ္ကိုရရွိေစသည့္အျပင္က်န္းမာေရးကိုအေထာက္အကူျပဳႏိုင္သည့္ေဆး၀ါးထဲတြင္ ဒိန္ခ်ဥ္အပါအ၀င္ျဖစ္သည္။ခႏၶာကိုယ္တြင္းေသြးဖိအားျမင့္တက္မႈႏႈန္းအားကုသမႈမရွိပါကေသြး ေၾကာမ်ား
ပ်က္စီးေစႏိုင္ၿပီးေသြးေၾကာတြင္းအမာရြတ္မ်ားျဖစ္ေစကာမူေသြးေၾကာတြင္းေရာက္ရွိ လာသည့္ကိုလက္စထေရာမ်ားႏွင့္မေပါင္းစပ္ဘဲေသြးခဲဖတ္မ်ားျဖစ္ေပၚၿပီးေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔ျဖစ္ ႏိုင္ေစ
သည့္အတြက္ေဆးပညာဆိုင္ရာသုေတသသီမ်ား၏သုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္မ်ားအရဒိန္ခ်ဥ္ကို
 ေန႔မွီ၀ဲေပးျခင္းျဖင့္၎က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားကိုေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ၿပီးေသြးတိုးေရာဂါမျဖစ္ပြားသူလူ ေပါင္း
(၂၀၀၀)ကိုဆယ္ႏွစ္ၾကာစမ္းသပ္ေလ့လာခဲ့ရာဒိန္ခ်ဥ္ေရရွည္ေသာက္သုံးသူမ်ားသည္ေသြး တိုးေရာဂါႏွင့္ေသြးဖိအားျမင့္တက္မႈမျဖစ္ပြားသည့္သူသူမ်ားျဖစ္သည္ကိုေတြ႔ရွိခဲ့သည္။
ကေလးငယ္၊သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ား၊ေသြးအားနည္းသူ၊ခ်ဴခ်ာသူႏွင့္မီးဖြားၿပီးကာစမိခင္ေလာင္းမ်ားငုံးဥစားသုံး
သင့္ကေလးငယ္၊သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ား၊ေသြးအားနည္းသူ၊ခ်ဴခ်ာသူႏွင့္မီးဖြားၿပီးကာစမိခင္မ်ားငုံးဥစားသုံး
သင့္ေၾကာင္း၊ငုံးဥထဲတြင္ပါ၀င္သည့္အာဟာရတန္ဖိုးသည္ၾကက္ဥႏွစ္လုံးစာႏွင့္ညီမွ်ၿပီးငုံးဥသည္လူ႕အဆုတ္ႏွ
င့္သရက္ရြက္တုိ႔ကိုအားေကာင္းေစသည္။ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ငုံးဥကိုပမဏမ်ားစြာမစား
သုံးသင့္ေၾကာင္း၊ငုံးဥတြင္ပရိုတင္း၊အဆီသံဓာတ္၊လက္စီသင္၊Vitamin-A၊VitaminB1၊B2calcium၊မီးစုန္းဓာတ္၊ဆိုဒီယမ္၊မဂၢနီဆီယမ္၊ခယ္လီယမ္၊ကန္႔ညိဳ(ဆီလီနီယမ္)၊ သတၱဳဓာတ္ႏွင့္ကိုလက္စထေရာမ်ားလုံေလာက္စြာပါ၀င္သည္။ငုံးဥကိုစားသုံးမည္ဆိုပါကတစ္ေန႔ လွ်င္(၃)လုံးမွ(၅)လုံးထိစားသုံးရန္သင့္ေလ်ာ္ၿပီးငုံးဥတြင္ပါ၀င္သည့္Vitamin-Bသည္ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကူညီကုသေပးၿပီးေဖာေရာင္ျခင္းႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းနာျခင္းကိုပါကုသေပးႏိုင္သည္။အဆီႏွင့္ကို လက္စထေရာမ်ားပါ၀င္မႈေၾကာင့္ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုထိန္းေပးႏိုင္သည္။ငုံးဥတြင္ပါ၀င္သည့္ဓာတ္ မ်ားသည္ေသြးက်ေစၿပီးေသြးေၾကာေကာင္းမြန္ေအာင္ကာကြယ္ေပးသည္။ေသြးခဲျခင္း၊ေသြးဖတ္ ပိတ္ျခင္းမ်ားကိုကာကြယ္ေပးသျဖင့္ႏွလုံးေသြးေၾကာေရာဂါသည္မ်ားအတြက္အားျဖည့္အစာအျဖစ္ စားသုံးသင့္သည္။
    ငုံးဥရွိလက္စီသင္သည္ၾကက္ဥထဲတြင္ပါ၀င္သည္ထက္သုံးေလးဆပိုမိုပါ၀င္သျဖင့္သေႏၶ သားႏွင့္ကေလးငယ္မ်ားအတြက္အားေကာင္းေစသျဖင့္ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ားငုံးဥမ်ားမ်ားစား ေပးသင့္သည္။ငုံးဥႏွင့္ႏြားႏို႔ကိုတြဲဖက္စားသုံးပါကေသြးအားနည္းသူ၊ကိုယ္ခႏၶာအင္အားခ်ည့္နဲ႔ေနသူ၊အစာ
အိမ္အားနည္းေနသူမ်ားအတြက္အထူးသင့္ေတာ္ၿပီးငုံးဥဆန္ျပဳတ္စားသုံးပါကေသြးတိုးသမားတို႔ကိုေသြး
က်ေစၿပီးအသည္းႏွင့္ေက်ာက္ကပ္ကိုလည္းအားျဖည့္ေပးသည္။ငုံးဥႏွင့္တရုတ္ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေၾကာ္တြဲဖက္
စားသုံးပါကေက်ာက္ကပ္အားနည္းျခင္း၊ခါးနာျခင္းပန္းေသပန္းညိႇဳျခင္းမ်ားအ တြက္အထူးေကာင္းမြန္ၿပီးတီဘီေရာဂါ၊အဆုတ္အားနည္းၿပီးကာလၾကာရွည္ေခ်ာင္းဆိုးေနသူမ်ားကို
 ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေကာင္းမြန္ေစသည္။ငုံးဥကိုလိေမၼာ္သီးႏွင့္တြဲမစားသင့္ဘဲစားမိပါက၀မ္းပ်က္ျခင္း၊ ၀မ္းေဖာေရာင္ျခင္းႏွင့္အစာမေၾကျခင္းတို႔ျဖစ္ေစၿပီးငုံးဥကို၀က္အသည္းႏွင့္တြဲမစားရန္လိုအပ္ၿပီးစားမိပါက
လိပ္ေခါင္းေရာဂါျဖစ္ပြားတတ္ကာအမည္းစက္မ်ားထြက္ေပၚလာႏိုင္သည္။
တင္ဆက္သူ-ေအာင္ေအာင္(လိွဳင္)
Email---aungaung.aung24@gmail.com


No comments:

Post a Comment