arial" action="like" colorscheme="light">

Sunday, September 29, 2013

စားေသာက္သင္.ေသာေအာ္ဂဲနစ္အစားအစာမ်ား

တိုးတက္ျပီးနိုင္ငံတြင္ေနထို္င္သူအမ်ားစုသည္လြန္ခဲ.ေသာႏွစ္အေတာ္ၾကာမွစျပီးသူတို.၏စားေသာက္မွဳပံုစံ
တြင္ORGANIC FOODS မ်ားစားေသာက္လာၾကပါသည္။ထိုမတိုင္မွီအခ်ိန္မ်ားဆီကဆိုလွ်င္ ARTIFICIAL FLAVOUR ေခၚ သဘာ၀ ကိုျပဳျပင္ထားေသာအသီးအရႊက္စားစရာအနံံ့ပါ၀င္သည္.အမွဳန္.မ်ား.
စားေသာက္ျခင္းေခတ္စားခဲ.ျပီးယခုထက္တိုင္လည္းႏွစ္သက္စြာစားေသာက္သူမ်ားရွိေနပါေသးသည္။
WHO (WORLDHEALTHORGANATION)၏ထုတ္ျပန္ခ်က္အရအေမရိကန္ႏွင္.ဂ်ပန္နိုင္ငံတြင္ေန
ထိုင္ၾကသူမ်ား၏ပွ်မ္းမွ်သက္တမ္းမွာအသက္(၈၀) ႏွစ္အထက္တြင္ရွိေနပါသည္။ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ေနထို္င္
သူမ်ား၏ပွ်မ္းမွ်သက္တမ္းမွာမူအသက္(၆၀)ႏွစ္ျဖစ္ပါသည္။ထို.အျပင္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမွဳႏွံဳးဒုတိယအျမင္.မား
ဆံုးနိုင္ငံမွာလည္းျမန္မာနိုင္ငံျဖစ္ပါသည္။အိမ္နီးခ်င္းနိုင္ငံအခ်ိဳ.တြင္MODIFIED FRUITS မ်ားစားသည္
ကိုေတြ.ရပါသည္။ထို MODIFIED FRUITSမ်ားသည္အပင္မ်ိဳးစိတ္ကိုျပဳျပင္ထားသျဖင္.သစ္သီး
အမ်ိဳးအစားအကုန္နီးပါး(၁၂)ရာသီလံုး၀ယ္ယူစားသံုးနိုင္သည္ကိုေတြ.ရပါသည္။သို.ေပမယ္.ထိုသစ္သီးမ်ား
၏အရသာသည္အခ်ိဳဘက္သို.အေလးသာေနပါသည္။ဥပမာအားျဖင္.မန္က်ည္းသီးဆိုပါကအခ်ဥ္အရသာ
သိပ္မေပၚတာေတြ.ရပါသည္။သို.ေပမယ္.ဒူးရင္းသီးက်ေတာ.အရသာအေတာ္ရွိျပီးအသားထူတာလည္းေတြ.
ရပါသည္။

 စားသံုးသူမ်ားကREFRIGERATOR ႏွင္.ေရခဲရုိက္ကာစားသံုးၾကသျဖင္.ရုတ္တရက္စားလိုက္ပါက
ခ်ိုဴ၊ေအးျပီးလတ္ဆတ္မွဳကိုခံစားရၾကသျဖင္.သဘာ၀၊မျပဳျပင္ထားသည္.သစ္သီးမ်ားထက္ေကာင္းသ
လိုေတာ.ရွိပါသည္။ေလ.လာေတြ.ရွိခ်က္မ်ားအရထိုကဲ.သို.ေသာသစ္သီးမ်ားကိုႏွစ္ရွည္လမ်ားစားသူမ်ားသည္အသက္အရႊယ္ခပ္ငယ္ငယ္ႏွင္.ဆီးခ်ိုဴေရာဂါအျဖစ္မ်ားေနတတ္ျပိးအျခားေရာဂါမ်ားပါေနာက္ဆက္တြဲျဖစ္လာသည္ကိုလည္းေတြ.ရပါသည္။အားကစားလိုက္စားသူမ်ားကအနည္းငယ္ျဖစ္ပြားမွဳရာခိုင္ႏွံဳးနည္းသည္ကိုလည္းဆက္လက္ေလ.လာေတြ.ရွိရပါသည္။
စားေသာက္သင္.ေသာေအာ္ဂဲနစ္(သဘာ၀ေျမၾသဇာႏွင္.စိုက္ပ်ိဳးထားေသာအသီး၊အပင္၊စားစရာမ်ား)အစား
အစာမ်ားမွာဘယ္ရီသီးမ်ိဳးစံု၊ခ်ယ္ရီသီးမ်ား၊ငရုပ္ေကာင္းမ်ား၊မံုညွင္းရႊက္မ်ား၊နံနံပင္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ဂ်ံဳျမက္ႏု၊မက္မြန္
သီး၊ပန္းသီးႏွင္.ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးတို.ျဖစ္ပါသည္။အသားဆိုလွ်င္လည္းေဆးထိုးေဆးေကၽြးျပီးၾကီးထြားေသာအသားမ်ားမဟုတ္ဘဲသူ.သဘာ၀အေလွ်ာက္စားေသာက္ျပီးရရွိိသည္.အသားမ်ား၊ႏို.ထြက္ပစ္စည္းမ်ားစသည္တို.ျဖစ္သည္။
ေဖာ္ျပပါမ်ားထဲတြင္ပါ၀င္ေသာဂ်ံဴျမက္န wheat grass ုကိုစားသံုးျခင္းျဖင္.အသားအရည္ေကာင္းေစသကဲ.
သို.ကိုယ္အတြင္းပိုင္းကိုလည္းသန္.ရွင္းေစပါသည္။ထို.အျပင္သက္၇ွည္က်မ္းမာေစရာတြင္အေထာက္အ
ကူျပဳေသာကလိုရိုဖီး၇၀%၊ေကာင္းမြန္သည္.အန္ဇိုင္း(၃၀)ေက်ာ္ပါ၀င္သည္.ပရုိတိန္း၊ ႏွင္.
calcium, iron, magnesium, phosphorus, potassium, zinc.  စသည္တို.ပါ၀င္ပါသည္။
Bee Pollen   ပ်ား၀တ္မွဳံတြင္ ေကာင္းမြန္ေသာအာဟာရ (၉၆) မ်ိဳးေက်ာ္ပါ၀င္ပါသည္။ ပရုိတိန္း(၄၀)% ပါ၀င္ပါသည္။ သဘာ၀မွလက္ေဆာင္ေပးေသာ ခြန္အားေကာင္းေစေသာအရာဟုပင္ေခၚဆိုၾကပါသည္။
ထို.အျပင္ အိုမင္းရင္.ေရာ္ျခင္းကိုလည္းထိန္းေပးေၾကာင္းေလ.လာေတြ.ရွိရပါသည္။ အမ်ိဳးသားမ်ား၏
 ပေရာစတိတ္ဂလန္းကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစျပီးသုတ္ေကာင္ေရတိုးပြားေစပါသည္။ထို.အတူမလိုအပ္ေသာအ
ဆီမ်ားကိုလည္းေခ်ဖ်က္ေပးသည္။Goji Berries    ဂိုဂ်ီဘယ္ရီသီးသည္ ဆဲလ္ပ်က္ဆီးျခင္းကိုကာကြယ္ျပီး
အထူးသျဖင္.ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖစ္ျခင္းမွလည္းကာကြယ္ေပးပါသည္။ ဗီဒမင္ cပါ၀င္ျပီးအမို္င္နို
အက္စစ္ပါ၀င္မွဳမွာ ပ်ား၀တ္မွဳံ ထက္ပင္ပိုပါ၀င္ပါသည္။ beta carotene ပါ၀င္မွဳသည္လည္းမုန္လာ
ဥနီတြင္ပါ၀င္မွဳထက္မ်ားပါသည္။ iron ေခၚသံဓါတ္ပါ၀င္မွဳႏွံဳးသည္ spinach (မုန္ညွင္းႏူ) ထက္ပါ၀င္မွဳမ်ားပါသည္။ တရုတ္နိုင္ငံ၊ မြန္ဂိုရီးယား၊ တိဗတ္နိုင္ငံအနီးဟိမ၀န္တာေတာင္တန္းမ်ားမွ
ပ်ံ.နံွ.လာေသာဘယ္ရီအနီသီးျဖစ္ပါသည္။ပဂုိတိန္း၁၃%ပါ၀င္ျပီးအသဲေရာဂါ၊ေသြးခ်ိဳ၊ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးတိုးျခင္း၊
သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာျဖစ္ျခင္းစသည္တို.ကိုလည္းကာကြယ္မွဳေပးေသာအသီးျဖစ္ပါသည္။ ေလွ်ာ္ပင္၏
အေစ.သည္လည္းအလားတူကင္ဆာျဖစ္မွဳကိုကာကြယ္ေပးေၾကာင္းေလ.လာေတံ.ရွိရပါသည္။
ေခ်ာကလတ္ တြင္လည္း ခုခံအားတိုးေစျပီးဦးေႏွာက္ႏွင္.ႏွလံုးကိုေကာင္းမြန္စြာအလုပ္လုပ္ေစပါသည္။  ၄င္းတြင္ပါ၀င္ေနေသာ theobromine  သည္ပန္းနာေရာဂါ ႏွင္.စိတ္က်ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ကာ
ကြယ္ပါသည္။
အထက္ေဖာ္ျပပါစားစရာႏွင္.သစ္သီးမ်ားသည္က်န္းမာသန္စြမ္းေစျပီး ေရာဂါ၀င္ေရာက္မွဳတားဆီးေပးေသာအာဟာရႏွင္.ေကာင္းမြန္ေသာဓါတ္မ်ားပါ၀င္ေနသျဖင္.စားသံုးသူမ်ားကိုအသက္ရွည္ေစေသာေအာ္ဂဲနစ္အ
စားအစာမ်ားျဖစ္ပါသည္။
ကာယဗလႏွင္.ကာယအလွေလ.လာလိုက္စားသူမ်ားကိုအစဥ္ေလးစားလွ်က္-
စိုင္းသီဟေက်ာ္စန္း
email---thihakyawsan@gmail.com
phone----၀၉-၅၂၄၀၁၄၅
http://www.facebook.com/thihakyawsan
.


No comments:

Post a Comment