arial" action="like" colorscheme="light">

Monday, June 10, 2013

ကာယဗလႏွင့္ကယ္လိုရီတြက္ခ်က္မွဳ

     
  ကြ်န္ေတာ္ ဒီေဆာင္းပါးကို ေရးရတာ အေၾကာင္းရွိပါတယ္။ ေဆာင္းပါးေခါင္းစဥ္ပါ အေၾကာင္းအရာ ဟာ ကာယဗလ အားကစားကို လိုက္စား သူသာမက သာမန္လူသားမ်ား အေနႏွင္႔လည္း သိထားသင္႔ပါတယ္။ကယ္လိုရီ အေၾကာင္းကို အရင္ကလည္း ေရးဖူးပါတယ္။ ဒီဆိုက္မွာေတာ႔ မဟုတ္ပါဘူး www.myanmarfitness.com မွာပါ။ ကယ္လိုရီ အေၾကာင္းေကာ တြက္ခ်က္ပံုအေၾကာင္းေကာ ေရးသားဖူးပါတယ္။ ဒီမွာေတာ႔ ကယ္လိုရီ ဆိုတာ ဘာလဲ ဘယ္လို ရည္ညႊန္း ၿပီးေခၚဆိုတာ သလဲဆိုတဲ႔ အေၾကာင္းေလးပါ။ကယ္လိုရီ အေၾကာင္းကို လူသားတိုင္း သိထားသင္႔ပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ရဲ႔ ေန႕စဥ္ လႈပ္ရွား ေဆာင္ရြက္မႈတိုင္းမွာ အဆိုပါ ေ၀ါဟာရ ေလးက မပါမၿဖစ္ပါေနၿပီး လူသားတိုင္း အတြက္ အက်ိဳးၿပဳေနပါတယ္။သူသာ မရွိရင္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ေရရွည္ မရပ္တည္ႏိုင္ပါဘူး။ လႈပ္ရွား ေဆာင္ရြက္မႈ တိုင္းမွာ အားအင္ လိုအပ္လိုေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔လည္း လိုအပ္တဲ႔ အားအင္ကို ဘယ္သူက ေပးစြမ္းသလဲဆိုရင္ အဆိုပါ ကယ္လိုရီ ကသာ ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ကယ္လုိရီ ကို အင္အားဓာတ္လို႔လည္း အာဟာရ ပညာရွင္ေတြက တင္စားေခၚေ၀ၚၾကပါတယ္။ မွန္ပါတယ္ ဥပမာ ေပးၿပီးေၿပာရရင္ သင္ဟာ အ၀လြန္ေနသူ တစ္ေယာက္ဆိုပါစို႔ သင္ရဲ႔ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ႔ ကယ္လိုရီ ဓာတ္ဟာ ၃၀၀၀ သင္စားေနတာ ကယ္လိုရီ ၅၀၀၀ ဆိုရင္ သင္႔မွာ ကယ္လိုရီ ၂၀၀၀ ပိုေနပါၿပီ။ ဒါဟာ သင္႔အတြက္ အပို ကယ္လိုရီပါ အခုလိ ုအပို ကယ္လိုရီ မ်ားလာေလ သင္႔အတြက္ အဆီပို စုေဆာင္းမႈ မ်ားေလပါ။ ဒါေၾကာင္႔ သင္႔ကို ဆရာ၀န္က ၿဖစ္ေစ အားကစား နည္းၿပကၿဖစ္ေစ ကယ္လိုရီ ေလွ်ာ႕စားၿပီး ေလ႔က်င္႕ခန္း တစ္ခု ကို ပံုမွန္ လုပ္ခိုင္းမွာ အမွန္ပါ။ဒါဟာ သင္႔မွာ အင္အားဓာတ္ လိုတာထက္ ပိုၿပီး ၿပန္လည္ သံုးစြဲမႈ နည္းေနလိုပါ။စားလိုက္ အိပ္လို္က္ လုပ္ေနသူေတြ သတိထားသင္႔ပါတယ္။သို႔ေသာ္ ထုိလူမ်ားႏွင္႔ ဆန္႔က်င္ဘက္ ကာယဗလ လိုက္စားသူ တစ္ေယာက္ ဆိုပါစို႔ သင္႔ ရဲ႔ တစ္ေန႔တာ ကယ္လိုရီ လိုအပ္မႈထက္ သင္ဟာ ပိုမို စားေသာက္ရပါၿပီ။


ဘာေၾကာင္႔လည္း ဆံုးရ႔ႈးံသြားတဲ႔ သင္႔ရဲ႔ အင္အားဓာတ္ေတြ ကို ၿပန္လည္ ၿဖည္႔တင္းေပးႏိုင္ရန္ ၿဖစ္ပါသည္။အကယ္၍ လံုေလာက္တဲ႔ အင္အားဓာတ္ ၿပန္လည္ မၿဖည္႔တင္းႏိုင္ဘူး ဆိုရင္ သင္ဟာ ေအာင္ၿမင္တဲ႔ ကာယဗလသမား တစ္ေယာက္ ၿဖစ္ဖို႔ အလွမ္းေ၀ွးေနမွာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ကာယဗလ အားကစား ၀ါသနာပါသူ မွန္ရင္ ကယ္လိုရီ ဆိုတဲ႔ စကားလံုး ႏွင္႔ ဆက္စပ္ ေနတဲ႔ တြက္ခ်က္နည္းေလး ေတြကို သိထားသင္႔ပါတယ္။ သိႏို္င္ေအာင္လည္း ၾကိဳးစားသင္႔ပါတယ္။ သို႔ေသာ္လည္း ယေန႔ နည္းၿပ လုပ္ၿပီး ကယ္လိုရီ မသိသူေတြ ကိုေတာ႔ ရန္ကုန္ၿမိဳ႔က ဂ်င္မ္ တစ္ခ်ိဳ႔မွာ ေတြ႔ေနရပါတယ္။ ၀မ္းနည္းစရာ အၿဖစ္တစ္ခုပါ။ ရွင္းၿပရင္လည္း ဆရာ လုပ္တယ္ ထင္မွာပါ။ဒါ႔ေၾကာင္႔ ကြ်န္ေတာ္တို႔ဆိုက္မွာ ၀င္ေရာက္ဖတ္ရႈေနတဲ႔  ကာယဗလ ၀ါသနာရွင္ေတြထဲက မသိေသးသူေတြ သိေစရန္ ရည္၇ြယ္ၿပီး ကယ္လိုရီ အေၾကာင္းေလးကို ၿပန္လည္ ေရးသားေပးရၿခင္း ၿဖစ္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ ဆိုတဲပ စကားလံုးဟာ တကယ္ေတာ႔  လက္တင္ ဘာသာ စကားကေန ဆင္းသက္လာတာပါ။ကယ္လိုရီဟာ အပူဓာတ္ကို တိုင္းတာတဲ႔ ယူနစ္တစ္မ်ိဳးပါ။ဒီေနရာမွာ အပူဓာတ္ပမာဏ ႏွင္႔ အပူခ်ိန္ အေၾကာင္းေလးကို ခြဲၿခားသိသင္႔ပါတယ္။အပူခ်ိန္ အေၾကာင္းးကို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား သိၿပီးသားပါ။လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ အပူခ်ိန္ကို သာမိုမီတာ နဲ႔တိုင္းတာပါတယ္။ က်န္းမာတဲ႔ လူတစ္ယာက္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ အပူခ်ိန္ဟာ ၉၈.၆ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္ ဒါမွမဟုတ္ရင္ ၃၇ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ ရွိပါတယ္။ စင္တီဂရီတ္ထက ္စာရင္ ဖာရင္ဟိုက္ ကို ပိုၿပီး သိၾကပါတယ္။ဥပမာ အဖ်ား ၁၀၄.၄ ဖာရင္ဟိုက္ရွိသူကို အဖ်ား ၃၈ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္လို ေၿပာလိုက္ရင္ နားလည္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။တကယ္ေတာ႔ အပူခ်ိန္က အတူတူပါပဲ အတိုင္းအတာ အေခၚအေ၀ၚ ကြာၿခားတာပါ။ အပူဓာတ္ ပမာဏ အေၾကာင္းက်ေတာ႔ နားလည္ရ ပိုခက္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး တစ္လံုး မွာရွိတဲ႔ ေရေႏြးဟာ အပူခ်ိန္ ၁၀၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရီတ္ ရွိတယ္ဆိုပါစို႔ အၿခား တစ္ဖက္မွာလည္း ေရေႏြးအိုးႏွင္႔ အၿပည္႔ရွိေနတဲ႔ ေရေႏြးကလည္း ဒီအပူခ်ိန္ပဲ ဆိုပါစို႔။ ဒါေပမယ္႔ ေရေႏြးအိုး အတြင္းမွာ ရွိတဲ႔ ေရေႏြးဧ။္ အပူဓာတ္ပမာဏ ပန္ကန္လံုး တစ္လံုးမွာ ရွိတဲ႔ အပူဓာတ္ပမာဏ ထက္မ်ားပါတယ္။ အပူခ်ိန္ကေတာ႔ အတူတူပဲေနာ္။ေနာက္ထပ္ တစ္နည္းဆိုရရင္ ေရေႏြးအိုး တစ္လံုးစာ ေ၇ေအးကို အပူခ်ိန္ ၁၀၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ ရေအာင္ က်ိဳခ်က္ တဲ႔ေနရာမွာ ေပးရတဲ႔ အပူဓတ္ ပမာဏ ဟာ ပန္းကန္လံုး တစ္လ့ုးစာ ပမာဏ ထက္ အပူဓာတ္ ပိုမ်ားပါတယ္။အဲဒီ အပူဓာတ္ပမာဏ ကို ကယ္လိုရီ  ဆိုတဲ႔ ယူနစ္ ႏွင္႔ တိုင္းတာပါတယ္။

 အပူဓာတ္ပမာဏကို တိုင္းတာသည္႔ ကယ္လိုရီ
 ကယ္လိုရီ ဆိုသည္မွာ ေရ ( ၁ ) ကီလုိုဂရမ္ ကို အပူခ်ိန္ ၁၄. ၅ စင္တီဂရိတ္မွ ၁၅.၅ စင္တီဂရိတ္ ထိ  အပူခ်ိန္ ၁ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ ေရာက္လာေအာင္ လိုအပ္သည္႔ အပူဓာတ္ ပမာဏ ၿဖစ္သည္။  (A Calorie is the amount of heat necessary to raise 1 kilogram of water 1degree centigrade from 14.5 centigrade to 15. 5 centigrade ) တစ္နည္းအားၿဖင္႔ ေရ တစ္ေထာင္မီလီလီတာ ကို အပူခ်ိန္ တစ္ဒီဂရီ စင္တီဂရီတ္ ၿမင္႔တက္လာေအာင္ ေပးဖို႔ လိုအပ္တဲ႔ ပမာဏဟာ တစ္ကယ္လိုရီ ၿဖစ္ပါတယ္။ကီလို ကယ္လိုရီ  (Kilocalorie )လို႔ ေရးပါတယ္။ Cal ဆိုၿပီး စာလံုးၾကီး ႏွင္႔လည္း ေရးပါတယ္။ဒါေပမယ္႔လည္း အမ်ားစုက ကယ္လိုရီလို႔ ေခၚေ၀ၚမႈထက္ ကီလို ကယ္ရီလို႔ သာေရးသားေဖာ္ၿပၾကပါတယ္။ တစ္ေန႔တာ အတြက္ စားေသာက္မႈကို မိမိဧ။္ ကိုယ္ကာယလႈပ္ရွားမႈ အနည္းအမ်ား ၊ လုပ္ကို္င္ေသာ အလုပ္အမ်ိဳးအစား ၊ အင္အားစိုက္ထုတ္ရမႈအေပၚတို႔တြင္ မူတည္၍ တြက္ခ်က္စားေသာက္ရသည္။ကိုယ္ခႏၶာ အတြက္ အဓိက ခြန္အားေပးေသာ အစားအစာမွာ (၃ ) မ်ိဳးသာရွိသည္။ ( ၁ ) အဆိဓာတ္ ၊ ( ၂) ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ဓာတ္  ေခၚ ကစီဓာတ္ ၊ ( ၃ ) ပရိုတိန္း ေခၚ အသားဓာတ္တို႔ၿဖစ္ၿပီး ထိုအထဲတြင္ အဆီဓာတ္သည္ ကယ္လိုရီ အမ်ားဆံုး ေပးစြမ္းႏိုင္သည္။အဆီဓာတ္ တစ္ဂရမ္သည္  ( ၉ ) ကယ္လိုရီ ေပးစြမ္းႏိုင္သည္။ က်န္ ကာဗိုဟိုက္ဒရီတ္ႏွင္႔ ပရိုတိန္း တို႔သည္ တစ္ဂရမ္လ်င္  ( ၄ ) ကယ္လိုရီသာ ေပးစြမ္းႏိုင္သည္႔ အတြက္ ၂ ဆေက်ာ္ေလာက္ မ်ားပါသည္။အဆီဓာတ္သည္ ကစီဓာတ္မရွိလ်င္ အရန္အေနႏွင္႔ အသံုး၀င္သည္။ဆိုလိုသည္မွာ ခႏၶာကိုယ္ဧ။္ လႈပ္ရွားမႈတိုင္း အတြက္လိုအပ္ေသာ စြမ္းအင္ ကို ကစီဓာတ္ေခၚ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္မွ ရယူသံုးစြဲေသာ္လည္း ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ဓာတ္ မလံုေလာက္သည္႔အခါ အဆီဓာတ္မွ ရယူ သံုးစြဲသည္ကို ဆိုလိုၿခင္းၿဖစ္ပါသည္။ပရိုတိန္းကေတာ႔ ၾကြက္သားၾကီးထြားမႈ အတြက္ အဓိက ပါ။ ဒါေၾကာင္႔ ကာယဗလ သမား တစ္ေယာက္ဟာ အဆိုပါ အာဟာရ ( ၃ )မ်ိဳးကို လိုအပ္သည္႔ ပမာဏအတြက္ ၿဖည္႔တင္းႏို္င္ရန္ တြက္ခ်က္တတ္ရမည္ ၿဖစ္သည္။အဆိ တစ္ဂရမ္လ်င္ ၉ ကယ္လိုရီဆိုလ်င္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ၿမန္မာႏိုင္ငံသားေတြ အတြက္ ဂရမ္ႏွင္႔ တြက္ခ်က္ စားေသာက္ဖို႔ မလြယ္ပါ။ ဂရမ္ကို ၿမန္မာ အေလးခ်ိန္က်ပ္သား သို႔ ေၿပာင္းလဲေခၚေ၀ၚမႈ ကိုလည္း သိထား၇ပါမည္။ တစ္ရာဂရမ္သည္ ၿမန္မာ အေလးခ်ိန္ႏွင္႔ခ်ိန္တြယ္ပါက ( ၆ ) က်ပ္ တမတ္သားႏွင္႔ ညီမွ်ပါသည္။ထိုေၾကာင္႔ ကြ်န္ေတာ္တို႔သည္ အဆီ ကို ( ၆ ) က်ပ္သားေလာက္ စားရံုႏွင္႔ ကယ္လိုရီ ၉၀၀ နီးပါးခန္႔ ရရွိသည္။ပရိုတိန္းႏွင္႔ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကေတာ႔ အဆီဓာတ္ ထက္ ကယ္လိုရီ ရရွိမႈ နည္းသည္႔အတြက္ ပိုမိုစားသင္႔သည္။ကာယဗလ သမားတစ္ေယာက္  အေနႏွင္႔ သာမန္ လူထက္ ကယ္လိုရီ ပိုလိုအပ္သည္ ကိုသိထားရမည္။ အနည္းဆံုး အေၿခခံ ကာယဗလ ေလ႔က်င္႔သူ တစ္ဦးသည္ ကယ္လိုရီ ၂၀၀၀ ခန္႕ စားေသာက္သင္႔သည္။ ၿပိဳင္ပြဲ၀င္ အဆင္႔ဆိုရင္ ဒီထက္ ပို၍ စားေသာက္ သင္႔သည္။ကယ္လိုရီ တြက္ခ်က္ နည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါသည္။ယခု ကယ္လိုရီ တြက္ခ်က္နည္းသည္႔ အလြယ္ကူဆံဳး တြက္ခ်က္ နည္းတစ္ခုဟု ဆိုႏိုင္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ ယခု ေဖာ္ၿမဴလာသည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တူေနသူခ်င္းေပမယ္႔ မိမိဧ။္ ဇီ၀ကမၼေဗဒ အေႏွး ၊ အၿမန္ ၊ ပံုမွန္ေပၚ မူတည္၍ တြက္ခ်က္ ရၿခင္း ၿဖစ္၍ မိမိဧ။္ ဇီ၀ကမၼကိုေတာ႔ သိရွိရန္ လိုပါသည္။ အဆီတက္ၿမန္သူ ေခၚ ဇီ၀ကမၼၿမန္သူ ၊  ဘယ္ေလာက္စားစား ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္သူ ေခၚ ဇီ၀ကမၼေႏွးသူ ၊ ဒါမွမဟုတ္ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ကို္ယအေလးခ်ိန္ အတက္အက် လုပ္လို႔ရသူ ေခၚ ပံုမွန္ ဇီ၀ကမၼၿဖစ္စဥ္ရွိသူ ဘယ္အမ်ိဳးအစားတြင္ ပါ၀င္ေနသလဲ ဆိုတာ ကို အရင္ေလ႔လာဆန္းစစ္ပါ။ၿပီးမွသာ ေအာက္ပါ နည္းအတိုင္းေလး တြက္ခ်က္ၾကည္႔ပါ။
ၾကြက္သားတက္လိုသူ
ၾကြက္သားၾကီးထြားလိုေသာ ကာယဗလ သမားႏွင္႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလိုသူ တစ္ေယာက္သည္ မိမိဧ။္ ဇီ၀ကမၼ ၿဖစ္ပ်က္မႈ ေပၚ မူတည္၍ တြက္ခ်က္ရမည္။
( ၁) ။ဇီ၀ကမၼေႏွးသူ သည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ၁၃ ႏွင္႔ ေၿမွာက္ပါ ရလဒ္သည္ တစ္ေန႔တာ ကယ္လိုရီ လိုအပ္ခ်က္ၿဖစ္သည္။
( ၂ )။ဇီ၀ကမၼၿမန္သူသည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ၁၅ ႏွင္႔ ေၿမွာက္ပါ ရလဒ္သည္ တစ္ေန႔တာ ကယ္လိုရီ လိုအပ္ခ်က္ၿဖစ္သည္။
( ၃ )။ ပံုမွန္ ဇီ၀ကမၼ ရွိသူသည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ၁၄ ႏွင္႔ ေၿမွာက္ပါ ရရွိလာေသာ ရလဒ္သည္ တစ္ေန႔တာ ကယ္လိုရီ လိုအပ္ခ်က္ၿဖစ္သည္။

အဆီက်လိုသူမ်ား
( ၁) ။ဇီ၀ကမၼေႏွးသူ သည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ၁၀ ႏွင္႔ ေၿမွာက္ပါ ရလဒ္သည္ တစ္ေန႔တာ ကယ္လိုရီ လိုအပ္ခ်က္ၿဖစ္သည္။
( ၂ )။ဇီ၀ကမၼၿမန္သူသည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ၁၂ ႏွင္႔ ေၿမွာက္ပါ ရလဒ္သည္ တစ္ေန႔တာ ကယ္လိုရီ လိုအပ္ခ်က္ၿဖစ္သည္။
( ၃ )။ ပံုမွန္ ဇီ၀ကမၼ ရွိသူသည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ၁၁ ႏွင္႔ ေၿမွာက္ပါ ရရွိလာေသာ ရလဒ္သည္ တစ္ေန႔တာ ကယ္လိုရီ လိုအပ္ခ်က္ၿဖစ္သည္။
ကာယဗလသမားမ်ား အတြက္
ကာယဗလ ေလ႔က်င္႔သူမ်ား ဧ။္ ကိုယ္ခႏၶာ အေလးခ်ိန္ အတိုးအေလ်ာ႔အတြက္ တစ္ေန႔တာ ကယ္လိုရီ တြက္ခ်က္မႈ စားေသာက္ပံုမွာ----
 ( ၁ )။ၿပိဳင္ပြဲေ၀းကာလတြင္ မိမိဧ။္ ကိုယ္ခႏၶာတြင္ ၾကြက္သားတင္လိုလ်င္ ဇီ၀ကမၼေလာင္က်ြမ္းမႈ ႏႈန္း အေၿခအေနေပၚ မူတည္၍ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေပါင္ကို ၁၃----မွ   ၁၈ အတြင္း မိမိ အေၿခအေနေပၚ မူတည္၍ ေၿမွာက္ပါ ။ ရလဒ္သည္ ကယ္လိုရီ လိုအပ္ခ်က္ ၿဖစ္သည္။
( ၂ )။ ၿပိဳင္ပြဲနီး ၊ ၿပိဳင္ပြဲ၀င္လု နီးကာလတြင္   ဇီ၀ကမၼေဗဒေပၚ မူတည္၍ ၁၀ ---မွ ၁၂ အတြင္း မိမိ အေၿခအေနေပၚ မူတည္၍ ကို္ယ္အေလးခ်ိန္ႏွင္႔ ေၿမွာက္ပါ။ ရလဒ္သည္ ကယ္လိုရီ လိုအပ္ခ်က္ၿဖစ္သည္။ အဆိုပါ တြက္နည္းသည္ မိမိဧ။္ အေၿခအေနအရ လိုအပ္မႈရွိလ်င္  အနည္းငယ္ အတိုးအေလ်ာ႔ ၿပဳလုပ္ႏိုင္ပါသည္။
ဥပမာ။  ။ေပါင္ ( ၁၅၀) အေလးခ်ိန္ရွိ ကာယဗလ ေမာင္ တစ္ေယာက္အတြက္ ၿပိဳင္ပြဲေ၀း ကာလတြင္ တစ္ေန႔တာ အနည္းဆံုး ( ၁၉၅၀ ) ကယ္လိုရီ ၁၅၀ ေပါင္ x ၁၃ မွ အမ်ားဆံုး ၂၇၀၀ ကယ္လိုရီ ၁၅၀ x၁၈ ထိ စားေသာက္ႏိုင္သည္။ ေယဘူယ် အားၿဖင္႔ ၂၂၀၀ မွ ၃၀၀၀ အတြင္း အတိုးအေလ်ာ႔ ၿပဳလုပ္ၿပီး တြက္ခ်က္စားေသာက္ႏို္င္သည္။ၿပိဳင္ပြဲနီး ကာလ တြင္မႈ အနည္းဆံုး ၁၅၀၀ ကယ္လိုရီမွ  အမ်ားဆံုး ၁၈၀၀ ကယ္လိုရီ အတြင္း စားေသာက္ရမည္။အဆိုပါ တစ္ေန႕တာ ကယ္လိုရီ လိုအပ္ခ်က္ေပၚ မူတည္၍ ရရွိလာေသာ ကယ္လိုရီ ပမာဏကိုမွ ၿပန္လည္၍ ( ၃ )မ်ိဳး အခ်ိဳးအစား ခြဲၿခား၍ စားေသာက္တတ္ရပါမည္။ သင္႔ဧ။္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္မႈသည္ ၂၇၀၀ ကယ္လိုရီ ဆိုပါစို႔။ သင္႔အေနႏွင္႔ ကယ္လိုရီ ၂၇၀၀ စလံုး ကို ပရိုတိန္း ၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ၊အဆီဓာတို႔တြင္ အခ်ိဳးက် ခြဲေ၀ စားေသာက္ရမည္ၿဖစ္သည္။အာဟာရ တစ္မ်ိဳးတည္း အေပၚတြင္ ပံုၿပီးမစားေသာက္ရပါ။ အဆီဓာတ္ တစ္မ်ိဳးတည္းကို ဂရမ္ ၃၀၀( တစ္ဂရမ္ ၉ ကယ္လိုရီပါ ၂၇၀၀ ကယ္လိုရီ ဆို ၃၀၀ ဂရမ္ပါ )တစ္ေန႕တည္း မစားရပါဘူး။ေအာက္ပါ ရာခိုင္ႏႈန္း အခ်ိဳးအစား အတိုင္းစားေသာက္ရပါတယ္။
ပရိုိတန္း အသားဓာတ္            ၃၀-----၃၅%
ကာဗိုဟိုက္ဒရီတ္ဓာတ္            ၅၀----၆၀%
အဆိဓာတ္                ၁၀----၁၅% ၿဖစ္ပါတယ္။ အဆိုပါအတိုင္း အခ်ိဳးက် ခြဲေ၀ စားေသာက္တတ္မွ သင္႔အတြက ္တစ္ေန႔တာ ကယ္လိုရီ လိုအပ္မႈကို ရရွိမွာၿဖစ္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ တြက္ခ်က္ပံုေတြ ေၿမာက္မ်ာစြာထဲက အရိုးရွင္းဆံုးနည္းေလးပါ။ဒီထက္ အေသးစိတ္ တြက္ခ်က္မႈ သိခ်င္ရင္ေတာ႔ ကိုႏို္င္ဦး ေရးသားေသာ အေကာင္းဆံုး ကာယဗလသီအိုရီမ်ား စာအုပ္ကို ေဒါင္းေလာ႔ဆြဲၿပီး ကယ္လိုရီ တြက္ခ်က္မႈကို ဖတ္ရႈေလ႔လာဖို႔ တိုက္တြန္းလို္က္ပါတယ္။
  တင္ဆက္သူ----ေအာင္ေအာင္(လိွဳင္)
email----aungaung.aung24@gmail.com
www.myanmarfitness.com

1 comment:

  1. ကိုေအာင္ေအာင္ေရ-ႀကိဳက္တယ္ဗ်ာ။လိုအပ္ေနတာဒါပဲဗ်။
    ထပ္ေမွ်ာ္ေနမယ္ဗ်ာ။
    ေလးစားလ်က္---
    နိုင္ဦး---119

    ReplyDelete