လူသားမ်ား၏ေသြးအတြင္းရွိအဆီ (Blood Cholesterol)တြင္ LDL (low-density lipoprotein) bad cholesterol ႏွင္.HDL (high-density lipoprotein) good cholesterolႏွစ္မ်ိဴးရွိေလသည္။LDL
သည္ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကိုအေႏွာက္အယွက္ျဖစ္ေစျပီးေသြးစီးဆင္းျခင္းႏွင္.အသက္ရူအဂၤါအစိတ္အပိုင္း
မ်ားကိုအဟန္.အတားျဖစ္ေစပါသည္။HDLမွာLDL ႏွင္.ဆန္.က်င္ဘက္ျဖစ္ျပီးကိုယ္တြင္းလုပ္ငန္းေဆာင္
ရႊက္မွဳကိုေထာက္ကူေပးပါသည္။ ေန.စဥ္စားေသာက္ေနေသာအာဟာရမ်ားတြင္Fatty acids မ်ားပါ၀င္ျခင္းသည္ေလ..က်င္.ခန္းမ်ားျပဳလုပ္ရာတြင္ေထာက္ကူေပးေသာစြမ္းအင္ကိုရရွိနိုင္ျပီးလိုအပ္ေသာ
Glygogenကိုသိုေလွာင္ေပးပါသျဖင္.အသင္.တင္.(Healthy level)စားသံုးသင္.ပါသည္။ယင္းတို.တြင္
မတူညီေသာအဆီ(Dietary fats) ၅မ်ိဴး၇ွိေနပါသည္။၄င္းတို.မွာ
(၁)Saturated Fat
၄င္းအဆီသည္ပံုမွန္အပူခ်ိန္ရွိေသာေနရာတြင္ခဲနိုင္ေသာအဆီတစ္မ်ိဴးျဖစ္သည္။အသားမ်ားတြင္ပါ၀င္ေနေသာ
အဆီ၊အဆီမထုတ္ထားေသာနို.အမ်ိဴးမ်ိဴး၊အုန္းဆီႏွင္.စားအံုးဆီ၊Cocoaေထာပတ္၊ေခ်ာကလတ္စသည္တို
.တြင္ပါ၀င္သည။္ ယင္းတို.တြင္ပါ၀င္ေသာအဆီမ်ားသည္ပါ၀င္မွဳရာခိုင္ႏံွဴးမတူေသာ္လည္းLDL ပမာဏကိုတိုးေစပါသည္။
(၂)Mono-unsaturated fat
သံလြင္ဆီ၊Canola Oil ကနိုလာဆီ၊ေျမပဲဆီစေသာအဆီမ်ားတြင္ေတြ.ရသည္။၄င္းအဆီမ်ားကိုစားသံုးျခင္းျဖင္.LDL ႏွင္.HDLတို
.ကိုျမွင္.တက္ေစျခင္းမရွိသည္ကိုေတြ.ရပါေသာ္လည္းMono-unsaturated ကိုတိုးစားျခင္းျဖင္.Saturated Fatမ်ားကိုေလွ်ာ.က်ျခင္းျဖစ္ေစပါသည္။
(၃)Poly- unsaturated fat
Polyunsaturatedfatကိုေနၾကာဆီ၊ေျပာင္းဖူး၊ပဲပိစပ္ဆီစသည္တို.တြင္ေတြ.ရပါသည္။၄င္းအဆီမ်ားသည္
LDL ကိုေျခဖ်က္ေပးနိုင္သကဲ.သို.HDL ကိုျမွင္.တက္ေစပါသည္။
(၄)Essential Fatty acids (EFA)(EFA)သည္မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေစျခင္း၊ႏွင္.အာရံုေၾကာအဖြဲ.အစည္းမ်ားကိုေကာင္းမြန္စြာအလုပ္လုပ္ေစပါ
သည္။EDA သည္ဆဲလ္အသစ္မ်ားတိုးပြားျဖစ္ေပၚေစျပီးၾကီးထြားျခင္းကိုအေထာက္အကူေပးပါသည္။၄င္းကို Omega3ႏွင္.Omega6 ျပည္.၀စြာပါ၀င္ေသာသေဘၤာသီး၊ငါးၾကီးဆီ၊ဟင္းရႊက္ဆီ၊ႏွမ္းဆီစသည္တို.စား
သံုးျခင္းျဖင္.ရရွိနိုင္ပါသည္။
(၅) Trans Fatty Acids
Saturated fats တစ္မ်ိဴးျဖစ္ျပီးေစ်းကြက္လိုအပ္ခ်က္အရထုတ္လုပ္ထားေသာMagarine(non-butter)တြင္ပါ၀င္ပါသည္။၄င္းကိုစားသံုးျခင္းသည္LDL တိုးလာေစျပီးံHDL ကိုေလွ်ာ.က်ေစပါသည္။
ဥပမာအေနျဖင္. Crackerဘီစကစ္မုန္. (၅)ခုတြင္
ကယ္လိုရီ ၈၀
စုစုေပါင္းအဆီ ၄.၅ ဂရမ္
Saturated fat ၁ ဂရမ္
Trans fat မပါ၀င္ပါ
Mono-unsaturated fat ၂ ဂရမ္
Poly- unsaturated fat ၁.၅ ဂရမ္ စသည္အခ်ိဴးအစားအတိုင္းပါ၀င္ေနပါသည္။
ေဖာ္ျပခဲ.ေသာDietary Fats (၅)မ်ိဴးတြင္ Saturated fatsႏွင္. Trans Fatty Acidsပါ၀င္ေသာအစားအစာမ်ားသည္LDLကိုျမွင္.တက္ေစသျဖင္.ေလွ်ာ.စားသင္.ပါသည္။က်န္ေသာ Mono-unsaturated fat, Poly- unsaturated fat, ႏွင္. Essential Fatty acids (EFA) တို.ပါ၀င္ေသာအစားအစာမ်ားကို(က်န္းမာျခင္းအေထာက္အကူျပဳသည္.အဆင္.အထိ)အထိုက္အေ
လွ်ာက္စားသံုးနိုင္သည္.အေၾကာင္းေရးသားေဖာ္ျပအပ္ပါသည္။
Ref: Type of dietary fats and foods resources
ကာယဗလႏွင္.ကာယအလွေလ.လာလိုက္စားသူမ်ားကိုအစဥ္ေလးစားလွ်က္-
စိုင္းသီဟေက်ာ္စန္း
email-thihakyawsan@gmail.com
သည္ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကိုအေႏွာက္အယွက္ျဖစ္ေစျပီးေသြးစီးဆင္းျခင္းႏွင္.အသက္ရူအဂၤါအစိတ္အပိုင္း
မ်ားကိုအဟန္.အတားျဖစ္ေစပါသည္။HDLမွာLDL ႏွင္.ဆန္.က်င္ဘက္ျဖစ္ျပီးကိုယ္တြင္းလုပ္ငန္းေဆာင္
ရႊက္မွဳကိုေထာက္ကူေပးပါသည္။ ေန.စဥ္စားေသာက္ေနေသာအာဟာရမ်ားတြင္Fatty acids မ်ားပါ၀င္ျခင္းသည္ေလ..က်င္.ခန္းမ်ားျပဳလုပ္ရာတြင္ေထာက္ကူေပးေသာစြမ္းအင္ကိုရရွိနိုင္ျပီးလိုအပ္ေသာ
Glygogenကိုသိုေလွာင္ေပးပါသျဖင္.အသင္.တင္.(Healthy level)စားသံုးသင္.ပါသည္။ယင္းတို.တြင္
မတူညီေသာအဆီ(Dietary fats) ၅မ်ိဴး၇ွိေနပါသည္။၄င္းတို.မွာ
(၁)Saturated Fat
၄င္းအဆီသည္ပံုမွန္အပူခ်ိန္ရွိေသာေနရာတြင္ခဲနိုင္ေသာအဆီတစ္မ်ိဴးျဖစ္သည္။အသားမ်ားတြင္ပါ၀င္ေနေသာ
အဆီ၊အဆီမထုတ္ထားေသာနို.အမ်ိဴးမ်ိဴး၊အုန္းဆီႏွင္.စားအံုးဆီ၊Cocoaေထာပတ္၊ေခ်ာကလတ္စသည္တို
.တြင္ပါ၀င္သည။္ ယင္းတို.တြင္ပါ၀င္ေသာအဆီမ်ားသည္ပါ၀င္မွဳရာခိုင္ႏံွဴးမတူေသာ္လည္းLDL ပမာဏကိုတိုးေစပါသည္။
(၂)Mono-unsaturated fat
သံလြင္ဆီ၊Canola Oil ကနိုလာဆီ၊ေျမပဲဆီစေသာအဆီမ်ားတြင္ေတြ.ရသည္။၄င္းအဆီမ်ားကိုစားသံုးျခင္းျဖင္.LDL ႏွင္.HDLတို
.ကိုျမွင္.တက္ေစျခင္းမရွိသည္ကိုေတြ.ရပါေသာ္လည္းMono-unsaturated ကိုတိုးစားျခင္းျဖင္.Saturated Fatမ်ားကိုေလွ်ာ.က်ျခင္းျဖစ္ေစပါသည္။
(၃)Poly- unsaturated fat
Polyunsaturatedfatကိုေနၾကာဆီ၊ေျပာင္းဖူး၊ပဲပိစပ္ဆီစသည္တို.တြင္ေတြ.ရပါသည္။၄င္းအဆီမ်ားသည္
LDL ကိုေျခဖ်က္ေပးနိုင္သကဲ.သို.HDL ကိုျမွင္.တက္ေစပါသည္။
(၄)Essential Fatty acids (EFA)(EFA)သည္မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေစျခင္း၊ႏွင္.အာရံုေၾကာအဖြဲ.အစည္းမ်ားကိုေကာင္းမြန္စြာအလုပ္လုပ္ေစပါ
သည္။EDA သည္ဆဲလ္အသစ္မ်ားတိုးပြားျဖစ္ေပၚေစျပီးၾကီးထြားျခင္းကိုအေထာက္အကူေပးပါသည္။၄င္းကို Omega3ႏွင္.Omega6 ျပည္.၀စြာပါ၀င္ေသာသေဘၤာသီး၊ငါးၾကီးဆီ၊ဟင္းရႊက္ဆီ၊ႏွမ္းဆီစသည္တို.စား
သံုးျခင္းျဖင္.ရရွိနိုင္ပါသည္။
(၅) Trans Fatty Acids
Saturated fats တစ္မ်ိဴးျဖစ္ျပီးေစ်းကြက္လိုအပ္ခ်က္အရထုတ္လုပ္ထားေသာMagarine(non-butter)တြင္ပါ၀င္ပါသည္။၄င္းကိုစားသံုးျခင္းသည္LDL တိုးလာေစျပီးံHDL ကိုေလွ်ာ.က်ေစပါသည္။
ဥပမာအေနျဖင္. Crackerဘီစကစ္မုန္. (၅)ခုတြင္
ကယ္လိုရီ ၈၀
စုစုေပါင္းအဆီ ၄.၅ ဂရမ္
Saturated fat ၁ ဂရမ္
Trans fat မပါ၀င္ပါ
Mono-unsaturated fat ၂ ဂရမ္
Poly- unsaturated fat ၁.၅ ဂရမ္ စသည္အခ်ိဴးအစားအတိုင္းပါ၀င္ေနပါသည္။
ေဖာ္ျပခဲ.ေသာDietary Fats (၅)မ်ိဴးတြင္ Saturated fatsႏွင္. Trans Fatty Acidsပါ၀င္ေသာအစားအစာမ်ားသည္LDLကိုျမွင္.တက္ေစသျဖင္.ေလွ်ာ.စားသင္.ပါသည္။က်န္ေသာ Mono-unsaturated fat, Poly- unsaturated fat, ႏွင္. Essential Fatty acids (EFA) တို.ပါ၀င္ေသာအစားအစာမ်ားကို(က်န္းမာျခင္းအေထာက္အကူျပဳသည္.အဆင္.အထိ)အထိုက္အေ
လွ်ာက္စားသံုးနိုင္သည္.အေၾကာင္းေရးသားေဖာ္ျပအပ္ပါသည္။
Ref: Type of dietary fats and foods resources
ကာယဗလႏွင္.ကာယအလွေလ.လာလိုက္စားသူမ်ားကိုအစဥ္ေလးစားလွ်က္-
စိုင္းသီဟေက်ာ္စန္း
email-thihakyawsan@gmail.com
No comments:
Post a Comment